Головна  →  Новини  →  12 грудня 2017

У Дніпровському районі святкували Калиту

У Дніпровському районі святкували Калиту

Напередодні свята Андрія Первозваного у Дніпровському районі столиці провели театральне дійство «Хай на увесь світ колоситься українська паляниця» у рамках фольклорно-етнографічного огляду «Українські вечорниці», куратором якого є Шарій Галина Іванівна.

Ведучим був хор денного відділення Територіального центру соціального обслуговування населення Дніпровського району м.Києва  «Березнічанка» (керівник - Самолюк Вадим Михайлович), а допомагали «Червона калина», «Вербиченка» (керівник -  Олійник Василь Миколайович), «Молоді серця» (керівник – Хрустальова Галина Павлівна). Також в дійстві брали участь жіночий клуб «Посиденьки»,  клуб ветеранів Соціалістичної праці, громадськість району та всі бажаючи. Запрошені представники Української Спілки ветеранів Афганістану подякували за вагомий внесок в розвиток української культури голові Благодійного фонду «Дніпровський» Анатолію Павленко, голові наглядової ради Благодійного фонду «Дніпровський» Данилі Свищуку, директору Територіального центру соціального обслуговування Дніпровського району м. Києва Людмилі Рудковській, Галині Шарій.

Пропускали тільки за дрес-кодом, тому всі були в народних костюмах, вишиванках, а кожний хор ще мав свої відмінності у головних уборах.

Галина Шарій дуже цікаво розповіла про історію української паляниці та запросила до святкування. В кращих українських традиціях представники «Березнічанки» з керівником відділення Розою Зибіною заспівали народних пісень, станцювали навколо снопа,  вклонилися хлібу, який берегли як зеницю ока. Запаленням свічок та хвилиною мовачання вшанували память загиблих під час Голодомору 1937-38 років. Всі присутні взяли участь в гаданнях на нареченого, в конкурсах на краще прислів’я про хліб та в обряді «Кусання калити» тощо. Звичайно, що не обійшлося без коцюби та кочерги, без писарчука та гуморесок з віршами. Хто кусав калиту – загадував бажання, але одне на всіх прозвучало дуже зворушливо: «Хай живе наша Україна».

Запрошені гості подякували організаторам та наголосили, що не бачили такого гідного вшанування людей поважного віку, таких молодих духом та завзятих дніпровчан. Наприкінці свята побажали міцного здоров'я, нових ідей та обов'язково зустрітися ще не на одних вечорницях. 

За інформацією відділу внутрішньої політики та з в’язків з громадськістю

Перейти до спискуВерсiя для друку