Головна  →  Новини  →  9 січня 2018

Різдвяний Вертеп від вихованців Недільної школи

Різдвяний Вертеп від вихованців Недільної школи

Сьогодні до Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації завітав Настоятель Храму Тихвинської Ікони Божої Матері отець Павло - діючий капелан Збройних Сил України разом з вихованцями Недільної школи парафії Преподобного Антонія та Феодосія Печерських Дніпровського району. Отець Павло привітав присутніх з Різдвом Христовим, побажавши всім Божого благословення, сімейного благополуччя та душевної радості. Дітлахи також привітали присутніх зі святом та показали Вертеп про народження Божого Сина. Чисті дитячі голоси із натхненням та радістю прославляли світлу подію народження Спасителя і наповнили зал атмосферою духовності, традицій, святкових заходів та емоцій, які неодмінно залишаться у серці кожного.

Довідково.

Вертеп - в перекладі з давньоруської, означає печера, саме в вертепі по святому писанню, народився Ісус. Різдвяний вертеп - це своєрідний ляльковий театр, який показують на Різдво Христове і на святках.

Перша письмова згадка про вертеп датується 1666 роком. Найбільш поширилися вертепні вистави в другій половині XVIII століття. Вертепники йшли в народ популяризувати українські вистави в формі лялькового театру. Ця форма була найзручнішою для поширення в маси правди про історичні події, або  збереження національних традицій.

В сюжеті різдвяних вертепів цар Ірод дізнається від волхвів, що народився Христос, претендент на його престол. Бажаючи позбутися суперника, він кличе воїна і наказує йому побити всіх вифлеємських дітей віком від 2 років і молодше. За цей злочин смерть відрубує Іродові голову, а чорт тягне його в пекло. Жартівливим епізодом у вертепі завжди є єврей та його дружина Сура.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку