Головна  →  Анонси подій  →  16 січня 2018

19 січня у Дніпровському районі відбудеться загальноміський захід - свято Хрещення Господнього

19 січня у Дніпровському районі відбудеться загальноміський захід - свято Хрещення Господнього

19 січня християнсько-православна громада відзначає одне з найбільших свят у церковному календарі - Хрещення Господнє. Цього дня у Гідропарку о 14:00 пройде загальноміський захід - свято Водохреща. Біля каплиці на честь Хрещення Господнього (острів Передмостова слобідка, 1) за встановленими канонами предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Київський і всієї Русі - України Філарет здійснить чин освячення води.

Під час святкування бажаючі зможуть придбати символічну сувенірну продукцію. Дарувати гарний настрій присутнім буде Київський академічний театр українського фольклору «Берегиня». У програмі: колядки, щедрівки і народні ігри-гуляння.

Запрошуємо киян та гостей столиці приєднатися до святкування величного свята Водохреща.

Довідково.

Хрещення Господнє - третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. У всіх християнських церквах відправляється богослужіння, яке супроводжується освяченням води. У цей день закінчувалися Святки і починалась підготовка до зимового весільного сезону, який тривав до Великого посту.

Традиція купання на Хрещення є у всіх християнських країнах. Священики та віряни йдуть до заздалегідь прорубаної ополонки, яка у них асоціюються з річкою Йордан. Після того, як отець освятить воду в ополонці, триразово занурюючи хрест, запалюючи вогонь і читаючи молитву, бажаючі занурюються у воду з головою три рази. Сенс обряду в тому, що віруючі готові піти за Христом, приймаючи хрещення і християнську віру.

Перекази говорять, що, коли Ісус прийняв хрещення, з небес в образі голуба зійшов до нього Святий Дух. Тому свято за звичаєм закінчується випусканням голубів.

Віддавна в народі посвячену на Водохреща воду вважають своєрідним спасінням від багатьох недуг. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і тварин.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами Департаменту культури Київської міської державної адміністрації

Перейти до спискуВерсiя для друку