Головна  →  Новини  →  18 січня 2018

Стартує реформа системи професійного навчання публічних службовців та депутатів місцевих рад

Стартує реформа системи професійного навчання публічних службовців та депутатів місцевих рад

Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) за підтримки Ради Європи розпочаті консультації з метою напрацювання узгодженого Плану заходів з реалізаціїКонцепції реформування системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 1 грудня 2017 р. № 974-р на виконання Стратегії реформування державного управління України на 2016–2020.

Метою Концепції є визначення стратегічних напрямів, механізмів та строків формування сучасної ефективної системи професійного навчання державних службовців, голів місцевих держадміністрацій, їхніх заступників, посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, яка забезпечить підвищення рівня їхньої професійної компетентності, буде зорієнтована на потреби особистості у професійному розвитку протягом усього життя та сприятиме впровадженню принципів доброго врядування (good governance).

Реалізація Концепції сприятиме проведенню структурних реформ в Україні, зокрема реформуванню державного управління, державної служби, місцевого самоврядування та територіальної організації влади, має посилити мотивацію публічних службовців до підвищення рівня професійної компетентності, налагодженню ефективної комунікації замовників і надавачів освітніх послуг.

Досягнення цієї мети передбачено шляхом модернізації та розбудови з урахуванням кращих національних та світових практик і стандартів усіх складових системи професійного навчання, починаючи від визначення потреб у професійному навчанні, формування, розміщення і виконання державного замовлення, розвитку конкурентного ринку надання освітніх послуг у сфері професійного навчання, і закінчуючи моніторингом та оцінкою якості навчання. Концепцією також передбачено утворення Координаційної ради з питань професійного навчання, яка б об’єднувала зусилля різних заінтересованих сторін, включаючи всеукраїнські асоціації органів місцевого самоврядування та інші інститути громадянського суспільства. Реалізація Концепції здійснюватиметься протягом 2018—2020 років та сприятиме впровадженню в Україні широкомасштабних демократичних реформ та децентралізації влади.

Наразі тривають консультації з громадськістю щодо проекту плану заходів з реалізації Концепції. В консультаціях можуть взяти участь усі заінтересовані організації, установи, громадяни (див. http://nads.gov.ua/news/gromadske-obgovorennya-proektu-rozporyadzhennya-kabinetu-ministriv-ukrayiny-pro-zatverdzhennya).

Довідково: підготовка тексту Концепції та проекту Плану заходів з її реалізації здійснювалась робочою групою, утвореною Національним агентством України з питань державної служби з представників усіх заінтересованих сторін, за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», участі фахівців Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи. Його положення враховують результати засідань Національної консультаційної платформи з питань реформування системи підготовки кадрів органів місцевого самоврядуваннядослідження потреб у навчанні представників органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад, яке було проведено у лютому-березні 2017 року на замовлення Ради Європи у співпраці та координації з фахівцями Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та НАДС, а також рекомендації Фахового огляду «Реформування системи підготовки кадрів органів місцевого самоврядування в Україні», проведеного Радою Європи у співпраці з НАДС.

За інформацією:decentralization.gov.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку