КМДА Київська міська державна адміністрація


21 лютого 2018

Відбулась нарада щодо деінституалізації інтернатних закладів району

Відбулась нарада щодо деінституалізації інтернатних закладів району

20 лютого в Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації під головуванням заступника очільника району Алли Загородньої відбулася робоча нарада щодо деінституалізації інтернатних закладів освіти. До наради долучилися заступник директора Департаменту соціальної політики Київської міської державної адміністрації, керівники відділів та управлінь райдержадміністрації, представники спеціалізованої школи-інтернату №26 м. Києва, кафедри управління персоналом, економіки та праці Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана, центру реабілітації дітей, кафедри дитячої неврології медико-соціальної реабілітації національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.М. Шупика, лікарі-педіатри, спеціалісти-консультанти відповідного напрямку соціальної реабілітації дітей.

Під час наради обговорювалося питання зміни системи інституційного (інтернатного) догляду та виховання дітей на систему, яка забезпечує виховання дітей у сім'ї або в умовах, максимально наближених до сімейних. Вона не обмежується тільки виведенням дітей із закладів, а передбачає розвиток превентивних і підтримуючих послуг для дітей і сімей у громадах, орієнтованих на задоволення потреб дитини та захист її прав.

Деінституціалізація інтернатних закладів освіти має на меті запровадження змін у системі захисту дитинства, орієнтованих передусім на збереження та підтримку сім’ї, якнайкраще забезпечення прав та інтересів дитини.

«Конвенція ООН про права дитини наголошує на тому, що діти повинні зростати в сімейному оточенні, а сім'ям мають бути надані необхідний захист і підтримка, адже тільки сімейне середовище здатне забезпечити дитині умови для повноцінного розвитку та дає шанс на щасливе майбутнє,» - наголосила Алла Вікторівна.

Наразі, в Києві процесом деінституалізації охоплено 7 інтернатних закладів, в тому числі й спеціалізована школа-інтернат №26 у Дніпровському районі, в якій наразі перебуває 261 дитина.

Координаторами реформи деінституалізації інтернатних закладів було проведено аналіз школи-інтернат №26 та запропоновано впровадження нової моделі навчання, яка включатиме в себе профорієнтаційні заняття. В рамках проекту Світового банку "Модернізація системи соціальної підтримки населення України" передбачено закупівлю реабілітаційного обладнання для закладів, котрі будуть реформуватися.

Довідково.

Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки була схвалена Урядом у серпні 2017 року і передбачає три етапи реалізації. Відповідно до цієї стратегії, вже у 2026 році дітей в інституціях має бути менше 0,5%.

В системі інтернатної освіти перебуває 106 тисяч дітей, або 1,5% дитячого населення країни, з них лише 6 тисяч дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Усього в Україні діє 751 інтернатний заклад різного підпорядкування, з них 39 інтернатних закладів в системі охорони здоров'я, 132  - в системі соціального захисту і 580 - в системі освіти. В середньому в кожному закладі виховується або утримується від 100 до 300 дітей.

Київська міська рада затвердила план реформування, перепрофілювання та трансформації дитячих інтернатних закладів. Відповідно до плану до 2025 року передбачено реформувати 26 інтернатних закладів Києва.

Деінституціалізація закладів інтернатної освіти спрямована на:

  • Забезпечення умов для повернення дітей, які зараз перебувають у закладах, до рідних сімей або переведення їх у сімейні форми виховання (усиновлення, опіка родичів, прийомні сім'ї, дитячі будинки сімейного типу).
  • Запобігання розлученню дітей з батьками та їх влаштуванню до інтернатних закладів шляхом запровадження послуг з підтримки дітей та сімей у громадах.
  • Підготовку до самостійного життя, забезпечення соціального включення випускників інтернатних закладів.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами president.gov.ua та ukrinform.ua



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.