Головна  →  Новини  →  23 лютого 2018

Громадський бюджет сформується за оновленим Положенням

Громадський бюджет сформується за оновленим Положенням

Нещодавно Київрада підтримала рішення щодо перенесення початку ГБ-3 на 15 квітня. За цей час мають бути проведений аудит та доопрацювання електронної системи, а також опрацьовані пропозиції громадськості щодо вдосконалення Положення та параметрів ГБ. Що зміниться? 

Враховуючи численні пропозиції експертів від громадськості та неготовність інформаційної системи до голосування, початок голосування за кандидатів до участі у Громадській бюджетній комісії (ГБК) був перенесений з 1 лютого на 15 квітня, а збір голосів підтримки за проекти ГБ-3 – з 15 лютого на 15 квітня. 

Крім того, ініційовано розглянути напрацювання щодо вдосконалення механізму ГБ від робочих груп та розпочати підготовку нової редакції Положення і параметрів ГБ на 2019 рік. 

– Від групи з IT головною пропозицією було доробити сайт у кілька етапів: спочатку вирішити питання з функціоналом і голосуванням за членів ГБК, а потім – вдосконалити варіанти голосування. Бо раніше була проблема з авторизацією через Картку киянина. Також хочемо зробити повноцінний новинний розділ – із сортуванням новин та пошуком. Департаменту інформаційно-комунікаційних технологій КМДА, який отримав систему наприкінці року, поставлені чіткі терміни, коли має бути представлений доопрацьований варіант сайту. Протягом лютого він буде тестуватися, – поділився член робочих груп та автор успішних проектів Олексій Коваленко. 

На думку радника першого заступника голови КМДА та голови Центру розвитку інновацій Сергія Лобойка, ГБ-3 стане новим етапом у розвитку механізму ГБ у столиці. 

– Громадський бюджет стрімко зростає, фактично за один рік він об’єднав 150 тисяч киян, і, на мою думку, ця цифра може подвоїтися. Однак у процесі виникло багато нюансів. Найслабше місце – сама система, яка не готова гарантувати відсутність скарг від учасників із ключових питань, - говорить він. - Оскільки зросла довіра між владою і громадськістю, можна піти на те, щоб передати більше повноважень громадськості. Зокрема і контроль на всіх етапах за змінами в системі: починаючи від технічних вимог і до вибору аудитора та визнання результату аудиту, призначення головного адміністратора системи, який не має конфлікту інтересів. 

У новій редакції Положення з’явиться розділ етики. Буде заборонено намагання скуповувати голоси, обманювати, поливати брудом інших. Це врегулює відносини учасників з потужним адмінресурсом. Депутатам буде запропоновано роль партнерів, а не конкурентів активних громадян. 

- Маємо «кейс Маляревича-Страннікова», коли депутати перестали подавати власні проекти, але почали підтримувати місцевих активістів. Пропонуємо їм публічно заявити про свою участь і чітко зафіксувати, яку допомогу готові надавати, - пояснює Сергій Лобойко. 

Зміняться і самі параметри проектів. Зараз вони розділені за категоріями - освіта, спорт, культура тощо. Але це трохи збиває з пантелику, бо незрозуміло, чи інноваційний той чи інший проект. Навіть ремонт може бути банальним, а можна застосовувати новий підхід, який є економічно ефективним. 

Тому з’являться три нові критерії проектів. Це інноваційність, тобто вирішення якогось питання в новий спосіб, який раніше не застосовувався у Києві. Наприклад, не просто освітлення, а з датчиками руху. Другий – соціальність, а саме в яких обсягах люди можуть на щось розраховувати внаслідок реалізації проекту. І третій – бюджетна ефективність, як на етапі реалізації і витрачення коштів, так і операційна.

За інформацією vechirniykiev.com.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку