Головна  →  ДПІ інформує  →  7 березня 2018

До уваги фізичних осіб - платників земельного податку!

ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві інформує, що Законом України від 7 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», змінено порядок звільнення від сплати земельного податку фізичних осіб.

Так, у 2017 році звільнення від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширювалось на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм, визначених пунктом 281.2 статті 281 Податкового кодексу, відповідно платник маючи дві ділянки за одним видом використання, подавав до 1 травня поточного року до органів ДФС заяву в якій зазначав на яку земельну ділянку має надаватися пільга.

Відповідно до внесених змін, з 2018 року звільнення від сплати податку за земельні ділянки, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм.

Звертаємо увагу! У разі, якщо фізична особа, визначена пунктом 281.1 статті 281 Кодексу, має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, то така особа до 1 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки про самостійне обрання / зміну земельної ділянки для застосування пільги.

Пільга починає застосовуватися до обраної земельної ділянки з базового податкового (звітного) періоду, у якому подано таку заяву (п. 281.4 ст.281 ПКУ).

Тобто, якщо фізичною особою така заява не подана до контролюючого органу, то у поточному році оподатковуються всі земельні ділянки, які є у її власності (крім земельної ділянки, на яку подана вказана заява у 2017 році).

Зауважимо, якщо заява про самостійне обрання / заміну земельних ділянок для застосування пільги подана до контролюючого органу після 1 травня поточного року то пільга починає застосовуватись до обраних земельних ділянок з наступного податкового (базового) періоду.

ДПІ у Дніпровському районі ГУ ДФС у м. Києві

Перейти до спискуВерсiя для друку