Головна  →  Новини  →  23 березня 2018

Мешканець Дніпровського району Березовий Олександр Андрійович відзначає 100-річний ювілей

Мешканець Дніпровського району Березовий Олександр Андрійович відзначає 100-річний ювілей

23 березня заступник голови Дніпровської райдержадміністрації Алла Загородня, керівник Територіального центру соціального обслуговування Дніпровського району Людмила Рудковська, члени Всеукраїнської спілки ветеранів працівників «Байконур» та міської спілки інвалідів війни завітали з привітаннями до помешкання киянина Березового Олександра Андрійовича.

Відвідини відбулись з важливої та урочистої нагоди - цього дня Олександр Андрійович святкує 100-річний ювілей.

Алла Загородня, вітаючи ювіляра, вручила йому Подяку голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, святковий продуктовий набір і побажала міцного здоров’я, довгих та щасливих років життя, добра та злагоди.

Колеги, побратими та щирі друзі Олександра Андрійовича також сердечно  привітали ювіляра, побажавши всіх благ, тепло згадавши минулі роки спільної самовідданої праці та справжньої чоловічої дружби. Серед них: голова Центральної ради ветеранів космодрому Байконур України Болтенко Олександр Сергійович, його перший заступник Афанасьєв Анатолій Маркіанович, заступник голови Шпак Анатолій Миколайович та головний редактор газети «Ветеран України» Каменецький Володимир Володимирович. Друзі також передали привітання від голови Центральної Ради міжрегіональної громадської організації ветеранів космодрому Байконур. Окрім цього, сьогодні численні нагороди та відзнаки іменинника поповнились ще й пам’ятною медаллю «60 років з дня запуску першого штучного супутника землі», яку Олександру Андрійовичу також вручили його давні друзі.

Щиро вітаємо ювіляра, людину, яка зробила величезний внесок у становлення і розвиток космонавтики та бажаємо міцного здоров’я, миру, злагоди і добра!

Довідково.

Народився Березовий Олександр Андрійович в Харківської області. Після закінчення школи вступив до Харківського технікуму точної механіки, а в 1934 році - до Харківського інституту залізничного транспорту. Після його закінчення був призваний до лав Радянської армії.

Пройшов всю війну. Має численні нагороди: 20 медалей  та 5 орденів (2 Ордени Червоної Зірки, Орден Вітчизняної війни 2 ступеня, Орден Богдана Хмельницького, Орден Знак Пошани).

Після закінчення війни відновлював залізничні дороги в Україні. В березні 1956 року був направлений для подальшого проходження служби в Казахстан на полігон «Байконур». На полігоні в складі комісій приймав від будівельників в експлуатацію стартові споруди по запуску ракет, монтажні корпуси та інші важливі об’єкти полігону. Приймав участь в запуску бойових ракет та  космічних ракет з космонавтами (Ю. Гагаріним, Г. Тітовим, Н. Ніколаєвим, П. Поповичем, В. Биковським, В. Терешковою).

З 1962 року керував групою офіцерів, які писали книги і плакати для навчання військовослужбовців, працюючих на стартових площадках. Після звільнення з армії став працювати на експериментально-механічному заводі «УкрНІІММП» інженером конструктором.

Внаслідок перенесеної контузії та поранень з роками здоров’я Олександра Андрійовича погіршилося, як результат – отримав інвалідність І групи.

 Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

 

 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку