Головна  →  Новини  →  3 квітня 2018

Сьогодні виповнюється 100 років з дня народження Олеся Гончара

Сьогодні виповнюється 100 років з дня народження Олеся Гончара

3 квітня виповнюється 100 років з дня народження одного із корифеїв української літератури, видатного українського письменника, літературного критика, громадського діяча Олеся Терентійовича Гончара.

Олесь Гончар – унікальна особистість в українській культурі, на його творчості виросло чимало поколінь патріотів, які сьогодні продовжують творити добро на нашій землі.

Олесь Терентійович Гончар був першим лауреатом премії імені Тараса Шевченка (1962 рік), академіком НАН України, одним із фундаторів Українського фонду культури, а у період з 1959 по 1971 роки очолював Спілку письменників України.

Класикою української літератури стали відомі усьому світу твори Олеся Гончара «Прапороносці», «Тронка», «Собор», «Берег Любові», «Твоя зоря» та ін.

  • у 1941 р. добровольцем пішов на фронт з філфаку Харківського університету, рік провів у полоні, з якого втік, потім з 1943 по 1945 чесно, як сержант мінометної батареї, воював на передовій, удостоєний двох бойових орденів і трьох медалей «За відвагу»;
  • з 1946 р знову студент філфаку Дніпропетровського держуніверситету, чиї перші книги про війну були відзначені в Києві і Москві, а люди, які знали Олеся Терентійовича ближче, називають його зодчим душі людської, що все своє життя присвятив відродженню української душі. Недарма в своєму щоденнику письменник дякував Всевишньому за те, що дав йому право народитися українцем;
  • далі була заборона на 20 років публікації його роману «Собор, обговорювалося навіть питання про арешт Олеся Гончара, і лише незворотні наслідки міжнародного скандалу (книги Гончара на той час були переведені на багато мов світу і входили до шкільної програми СРСР) змусили партчиновників утриматися від цього кроку;
  • з кінця 80-х рр. Олесь Гончар - активний учасник Народного Руху України і активний борець за незалежність України, якому у 2005 р. посмертно було присвоєно звання Герой України.

Помер письменник 14 липня 1995р., похований на Байковому кладовищі у Києві. У 2005 р. Президент України присвоїв Олесю Гончару звання Героя України (посмертно).

Твори О. Гончара перекладалися на 67 мов, а творчий досвід письменника засвоюється і вітчизняними, і зарубіжними майстрами слова. Творчість Олеся Терентійовича Гончара стала окрасою українського мистецтва слова, збагатила й скарбницю світової літератури.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку