Головна  →  Новини  →  16 квітня 2014

Засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу Дніпровського району

Засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу Дніпровського району

За участю виконуючої обов’язки голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Ольги Дейнеги, заступника голови Ганни Короткіх відбулось засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій Дніпровського району м. Києва при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації.

Про підсумки роботи підприємств промислового комплексу у Дніпровському районі за 2013 рік проінформував начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорій Лобач.

В ході обміну думками учасниками засідання порушувались проблемні питання доступності кредитів для виробників; врегулювання земельних відносин; вдосконалення процедур державних закупівель; створення каталогу продукції підприємств, яка буде вироблятись і може бути використана для потреб міського господарства, тощо.

В обговоренні активно брали участь голова Ради директорів, директор ТОВ «Київський механічний завод «Магістраль» Микола Курченко, голова правління ПрАТ «Фанплит» Палладій Горбатюк, директор ДП «Хлібокомбінат №11» Галина Богдан, директор ТОВ «Євро-прокат» Юрій Гуменюк та інші.

Підсумувала результати засідання Ольга Дейнега, яка наголосила про те, що конструктивні пропозиції щодо невідкладних заходів по стабілізації економіки на міському та державному рівні планується оголосити на засіданні Колегії Київської міської державної адміністрації з питання: «Про заходи Київської міської державної адміністрації щодо підвищення ефективності діяльності промислового комплексу столиці та підтримки вітчизняного товаровиробника».

Довідково:

Промисловий комплекс Дніпровського району налічує 36 підприємств.

Якщо порівнювати, наприклад, з 2004 роком, тоді у сфері промислового виробництва працювало 10,1 тис. осіб (13,3% від всіх працюючих), то на даний час у промисловому виробництві задіяно 5,8 тис. осіб або 7,5% від кількості працюючих згідно штатних розписів.

Суттєво знижується питома вага виробництва машин та устаткування. У 2013 році вона склала 1,5%, тоді як 10 років назад цей показник становив 12,5%.

За підсумками роботи промислового комплексу за 2013 рік по місту Києву в цілому спостерігався спад промислового виробництва на 10,4%. Відповідно у Дніпровському районі промисловими підприємствами реалізовано продукції на 10,6% менше, ніж у 2012 році. Питома вага обсягів реалізованої продукції промисловими підприємствами району в загальних обсягах по м. Києву склала 5,9% (4 млрд.383 млн.грн.- шостий рейтинговий показник серед 10 районів міста Києва).

Падіння обсягів виробництва відбулось на підприємствах галузі металургії та виготовлення готових металевих виробів, серед яких ПАТ «Укрвторчормет», ТОВ «Ефкон Профіль». Скорочення обсягів викликано погіршенням кон’юнктури на окрему продукцію на внутрішньому та зовнішніх ринках.

Незважаючи на кризові явища в економіці, є певні здобутки.

Збільшення обсягів продукції відбулось на підприємствах з виробництва харчових продуктів на 23,2% (ПАТ «Галактон»), виготовлення виробів з деревини на 16,3% (ПрАТ «Фанплит»).

ПАТ «УКРПЛАСТИК» увійшов у ТОП-20 крупних виробників гнучких пакувальних матеріалів у Європі. «УКРПЛАСТИК» також переміг у номінації «Соціально-екологічна компанія року» за підсумками Всеукраїнського екологічного конкурсу, який проходив при підтримці Міністерства екології і природних ресурсів України.

Основними факторами зростання обсягів виробництва є впровадження нових виробництв, нових видів обладнання та нових видів продукції.

Для забезпечення розвитку виробництва, в тому числі реалізації інноваційно-інвестиційних проектів промислові підприємства району спрямували у минулому році 438,5 млн. грн. власних коштів, що в 2 рази більше ніж у 2012 році. При цьому впроваджено 6 нових виробництв, 13 нових технологічних процесів, 10 інноваційних видів продукції.

Однак, тільки 7 промислових підприємств в районі згідно статистичних даних були інноваційно активними, що явно недостатньо для інтенсивного розвитку столичного регіону.

П’ять промислових підприємствах району сертифіковані за міжнародними стандартами управління якістю ISO 9001, а саме ПАТ «УКРПЛАСТИК» (Пакувальні матеріали), ДП «ДАРНИЦЬКИЙ ВАГОНОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» (Ремонт промислових вагонів з модернізаціями. Побудова піввагонів моделі 12-9745. Виготовлення запчастин), ПрАТ «ФАНПЛИТ» (Фанера клеєна. Плити деревоволокнисті (ДВП), ТОВ «ЄВРО–РЕКОНСТРУКЦІЯ» (Електрична та теплова енергія), ТОВ «ПРОМИСЛОВИЙ ОДЯГ» (Робочий одяг).

Протягом 2013 року на промислових підприємствах було створено 121 нове робоче місце. Згідно статистичних даних у районі відсутня заборгованість з виплати заробітної плати на промислових підприємствах.

Станом на 01.01.2014 року заборгованість промислових підприємств, які перебувають на обліку в державній податковій інспекції у Дніпровському районі, по внесках до Пенсійного фонду України також відсутня.

З метою підняття авторитету київських товаровиробників, розширення збуту виготовленої продукції і підвищення експортних можливостей підприємства району брали участь міжнародних та міських виставково-ярмаркових заходах.

Зокрема, ПрАТ «ФАНПЛИТ», ТОВ Київський механічний завод «МАГІСТРАЛЬ», ПАТ «ГАЛАКТОН» брали участь у традиційній загальнодержавній виставковій акції «Барвиста Україна -2013».

Активну діяльність в цьому напрямі здійснювали ПАТ «УКРПЛАСТИК» - (5 міжнародних виставок), ПрАТ «ФАНПЛИТ», ТОВ НВФ «ІРКОМ ЕКТ», ПАТ «КИЇВСЬКИЙ ЗАВОД «ГРАНІТ».

Зокрема, на підприємстві ПрАТ «ФАНПЛИТ» було проведено «Європейський форум». Підприємство приймало представників Європейської федерації «Plywood industry», а також брало участь у бізнес - зустрічі з представниками Ірану, Словенії, Туреччини в ТПП м. Києва.

Дев’ять промислових підприємств району реалізовували продукцію на експорт, обсяг якого в порівнянні з 2012 роком збільшився на 7,7%. Експортовано товарної продукції на 100,7 млн дол. США майже в 20 країн дальнього та близького зарубіжжя.

Підготовлено відділом промисловості, підприємництва та регуляторної політики, відділом з питань інформаційної політики.

Перейти до спискуВерсiя для друку