Головна  →  Новини  →  14 червня 2018

Відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

Відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії

Сьогодні відбулось засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації. Нарада пройшла під головуванням Алли Загородньої, заступника голови Дніпровської райдержадміністрації. У засіданні комісії взяли участь: представники управління здоров’я Дніпровської РДА, Комунального підприємства «Київська міська лікарня ветеринарної медицини», Головного управління Держпродспоживслужби у м. Києві, лікарі-інфекціоністи, лікарі-епідеміологи, експерти з інфекційних захворювань та антирабічної допомоги, керівники Комунальних некомерційних підприємств «Консультативно-діагностичних центрів» та «Центрів первинної медико-санітарної допомоги» Дніпровського району, районного Центру «Здоров’я», Дніпровського районного управління головного управління ДСНС України. Учасниками заходу такж були начальники підрозділів Дніпровської райдержадміністрації: управління праці та соціального захисту населення, відділу торгівлі та споживчого ринку, управління освіти, з питань надзвичайних ситуацій, управління житлово-комунального господарства, відділу з питань благоустрою та контролю за охороною природного середовища.

Представник Головного управління Держпродспоживслужби Роман Матвійчук ознайомив членів комісії зі станом епізоотичної ситуації на території Дніпровського району та про організацію проведення протиепізоотичних заходів, в тому числі щеплень проти сказу собак і котів в Дніпровському районі.

Заступник доректора з ветеринарних питань КП "Києвської міської лікарні ветеринарної медицини" Наталія Мазур доповіла про організацію епізоотичних заходів по запобіганню захворювання на сказ серед безпритульних тварин в районі.

Особлива увага була зверенена щодо належного сприяння Дніпровською райдержадміністрацією в проведені протиепізоотичних заходів, надання суб'єктам господарювання з ветеринарної медицини організаційної та матеріально-технічної підтримки.

Секретар державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Дніпровській РДА  Микола Гриджук повідомив членам комісії про те, що антирабічна допомога населенню району відбувається в антирабічному кабінеті КПН КДЦ Дніпровського району за адресою вул. Митрополита Андрея Шептицького, 5 та антирабічному кабінеті філії №1 КНП КДЦ по вул. П. Запорожця, 6; в святкові та вихідні дні в КМКЛ№3, дітям в КМДКЛ №2.

Собаки та коти, незалежно від породи, починаючи з місячного віку, повинні щорічно в обов'язковому порядку бути щеплені від сказу у закладах ветеринарної медицини або лікарів ветеринарної медицини, діяльність яких  відповідно ліцензована. Всі власники собак та котів забов'язані на вимогу від посадових закладів ветеринарної медицини надавати тварин для огляду, діагностичних досліджень, профілактичних щеплень та обробок.

Членами комісії було наголошено на тому, що при утримані собак і котів їх власникам необхідно:

  • запобігати прояву небезпечних дій з боку тварин, які утримуються, по відношенню до людей, інших тварин або майна;
  • забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних норм та громадського порядку;
  • упереджувати можливість безконтрольного виходу тварин за межі їх утримання.

Наприкінці засідання було прийнято рішення, що, з метою покращення обізнаності населення про небезпеку сказу для людей і тварин, профілактичні дії та щеплення від цієї хвороби, необхідно провести інформаційно-роз'яснювальну роботу серед населення Дніпровського району.

Довідково.

Протягом 2017 року в антирабічні кабінети району звернулося 355 осіб з покусами тварин. 195 осіб (55%) були покусані домашніми тваринами, 137 осіб (39%) були покусані безпритульними тваринами, 20 осіб (5.65%) - покусані сторонніми тваринами. По тяжкості нанесені травми тваринамиу  2017 році склали:

  • легкі покуси - 60 випадків (19,95%);
  • середньої важкості покуси - 120 випадків (33,81%);
  • тяжкі покуси - 175 випадків (49,3%).

Протягом 2018 року за антирабічною допомогою в заклади охорони здоров'я звернулося 128 осіб. З них 79 осіб (61%) були покусані домашніми тваринами, 46 осіб (35%) - безпритульними тваринами. По тяжкості нанесені травми тваринамиу  2018 році склали:

  • легкі покуси - 8 випадків (6,25%);
  • середньої важкості покуси - 44 випадків (34,38%);
  • тяжкі покуси - 76 випадків (59,38%).

10 хворим проведено стаціонарне лікування в умовах КМКЛ №4.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку