Головна  →  Новини  →  17 квітня 2014

День працівників пожежної охорони України

День працівників пожежної охорони України

Сьогодні, в актовому залі Дніпровського районного управління головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України в м.Києві відбулися урочисті заходи з нагоди Дня пожежної охорони. З привітальним словом до колективу звернувся начальник управління цивільного захисту у Дніпровському районі м. Києваголовного територіального управління міністерства надзвичайних ситуацій України в м. Києві, полковник служби цивільного захисту Ігор Шилохвост: «Пожежна охорона пройшла значні етапи становлення і, не дивлячись на постійні зміни в різні періоди, завжди виконувала свою основну функцію по захисту від пожеж жителів столиці та їх майна, а також надбання Держави. Саме тому, в усі часи мешканці Києва з повагою ставилися до професії пожежного».

Особливу повагу Ігор Володимирович приділив ветеранам пожежної охорони, які віддали багато років свого життя цій воістину героїчній професії. Своєю службою та проявом професіоналізму у пожежній справі, вони стали прикладом справжнього героїзму та відданості професії вогнеборця.

Вшанували пам'ять присутні й загиблих колег, котрі загинули при виконанні своїх функціональних обов’язків. Тих пожежних котрі пожертвували своїм життям заради спасіння інших. Згадали і тих, які брали активну участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.  

Нині у Дніпровському районі несуть службу 175 осіб, з яких 160 – чоловіків. Порятунок людей, гасіння пожеж, ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій – повсякденна робота для справжніх, мужніх, витривалих та надзвичайно людяних чоловіків.

У зв’язку з цим, за сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків, високий професіоналізм та з нагоди Дня пожежної охорони наказами ГУ ДСНС України у м. Києві, Дніпровського РУ ГУ ДСНС України у м. Києві, та  Розпорядження Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, особовий склад  був нагороджений почесними відзнаками, грамотами, подяками та цінними подарунками.

Довідково:

17 квітня 1918 року був підписаний Декрет Ради Народних Комісарів «Про організацію державних заходів боротьбі з вогнем». Саме цим документом керувалися органи пожежної охорони як Радянського Союзу, так і новостворена у 1991 році протипожежна служба України. Цим декретом передбачалися радикальні заходи по боротьбі з вогнем: розробка єдиних пожежних норм і правил, створення апарату державного пожежного нагляду, впровадження науки у пожежну справу, будівництво вогнестійких споруд, підготовка висококваліфікованих кадрів.

У січні 2003 року органи і підрозділи Державної пожежної охорони були переведені у склад МНС України. Тому, 27 серпня 2004 року Указом Президента України святкування Дня працівника пожежної охорони та Дня рятівника було відмінено, у зв’язку з встановленням професійного свята Дня працівників цивільного захисту, яке відзначалося щорічно у вересні з 2004 до 2007 року.

А з 12 вересня 2008 року Президент України своїм Указом відмінив День працівників цивільного захисту, натомість встановивши День рятівника, котрий відзначався щорічно 17 вересня.

Після постійних реорганізацій, врешті-решт, у листопаді 2013 року  Указом Президента України рятувальникам повернули День працівників пожежної охорони, котрий історично відзначався 17 квітня.

Підготовлено у відділі з питань інформаційної політики за інформацією управління міністерства надзвичайних ситуацій України в м. Києві.

Перейти до спискуВерсiя для друку