Головна  →  Новини  →  17 квітня 2014

Практичні фантазії – «Іде весна – і все радіє»

Практичні фантазії – «Іде весна – і все радіє»

У Дніпровській районній бібліотеці ім. П. Усенка для дітей відбулося чергове заняття клубу «Родинне коло» за темою «Іде весна – і все радіє». На якому діти та їхні матусі з радістю виготовляли Великодніх ляльок, зайців, янголів та пташок. Кожен з учасників мав змогу проявити та наочно продемонструвати свою фантазію й творчі здібності.

Після вступного слова бібліотекаря Олени Купріян, яка розповіла про традиції святкування Великодня на теренах України, практичний психолог Валентина Ігнатенко провела майстер-клас з виготовлення Великодніх іграшок.

Довідково:

У старовину в Україні з приходом весни проводилося дуже багато свят і обрядів: на здоров’я, на щастя, на добробут. Тому українці, окрім буденних лялечок, до великих свят робили також святкові ляльки-мотанки та інші іграшки. Цікавою була традиція на Великдень.

Лялька-Вербниця. Пасхальних ляльок-мотанок робили за тиждень до Великодня і ставили на стіл між пасхальними дарунками. «Вербниця», символізує кущ верби, пробудження природи весною, жінку, яка йде до церкви в день Вербної неділі святити вербу. Робилася перед Вербною неділею. Її кольори повинні бути наближені до квітів верби. У ручках лялька-мотанка тримає три гілочки верби. На личку можна виплести тоненький зелений хрестик.

Лялька-Паска. Лялька символізує жінку, що йде на свята у храм. Обличчя і руки такої ляльки-мотанки робляться з червоної тканини, що символізує Великдень і Відродження. На обличчі також можна виплести тоненький жовтий або золотистий хрестик. У ручках лялечка тримає вузлик, який символізує кошичок з пасочками.

Великодній янгол. Його робили обов’язково червоного кольору.

Великодній заєць. Заєць з тканини, або з носової хустини відомий для багатьох бабусь. Ця народна лялька - одна з самих швидких у виготовленні. Достатньо зав`язати один вузол! Це вже зараз в неї ховають цукерки, крашанки і такий зайчик стає прикрасою столу, а раніше з нею просто гралися діти.

За інформацією ЦБС Дніпровського району.

Перейти до спискуВерсiя для друку