Головна  →  Новини  →  21 червня 2018

Операції з металобрухтом. До відома суб’єктів господарювання та громадян!

Операції з металобрухтом. До відома суб’єктів господарювання та громадян!

Нагадуємо, що відповідно до Закону України "Про ліцензування видів господарської діяльності" від 02.03.2015 №222-VIII, який набрав чинності 28.06.2015, ліцензування виду господарської діяльності із заготівлі, переробки, металургійної переробки металобрухту кольорових і чорних металів скасовано.

Відносини, що виникають у процесі здійснення операцій з металобрухтом регулюються Законом України "Про металобрухт" (далі - Закон).

У відповідності до статті 4 Закону операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами.

Слід наголосити, що лише спеціалізовані та спеціалізовані металургійні переробні підприємства мають право відкривати приймальні пункти, які здійснюють операції з металобрухтом.

Відповідно до визначення, наведеного у статті 1 Закону:

  • спеціалізовані підприємства (суб'єкти господарювання всіх форм власності) - це такі, які здійснюють операції з металобрухтом, мають у власності або закріплене за підприємствами на праві господарського відання вагове, брухтопереробне та вантажопідйомне обладнання, забезпечують згідно із законодавством пожежну, вибухову, екологічну і радіаційну безпеку;
  • спеціалізовані металургійні переробні підприємства - це підприємства, які відповідають вимогам, що ставляться Законом до спеціалізованого підприємства, мають у власності виробниче обладнання, яке забезпечує технологію металургійної переробки металобрухту, пов'язану зі зміною структури металу, його хімічного складу відповідно до стандартів, та пройшли атестацію в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної промислової політики.

Вимоги до суб'єктів господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, визначені розділом II Закону.

Так, відповідно до статті 5 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють заготівлю, переробку та металургійну переробку металобрухту, повинні мати кваліфікованих спеціалістів, відповідне устаткування, засоби екологічної безпеки.

Суб'єкти господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом, повинні забезпечити контроль за вибуховою, пожежною, екологічною та радіаційною безпекою відповідно до законодавства.

Перелік обладнання та устаткування, які необхідно мати спеціалізованому підприємству та його приймальним пунктам або спеціалізованому металургійному переробному підприємству, затверджено наказом Мінекономрозвитку від 29.03.2016 №524, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 18.04.2016 за №585/28715.

Так, приймальний пункт спеціалізованого або спеціалізованого металургійного переробного підприємства повинен мати вагове, брухтопереробне, вантажопідйомне обладнання, а також відповідну ділянку з твердим покриттям, площа якої визначається його виробничими потребами відповідно до Закону.

Відповідно до вимог статті 11 Закону суб'єкти господарювання, які здійснюють операції з металобрухтом ведуть бухгалтерський та оперативний облік операцій з металобрухтом, а також статистичну звітність згідно з законодавством.

Важливо! Відповідно до статті 13 Закону для здійснення операцій з металобрухтом суб'єкт господарювання повинен отримати «Акт обстеження місцевими державними адміністраціями спеціалізованих підприємств, їх приймальних пунктів і спеціалізованих металургійних переробних підприємств на їх відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт».

Для отримання такого акту необхідно звернутись до Центру адміністративних послуг м. Києва (http://ac.dozvil-kiev.gov.ua) із заявою і відповідним пакетом документів.

Перелік спеціалізованих підприємств,

що отримали акти обстеження на відповідність вимогам Закону України «Про металобрухт» для здійснення виробничої діяльності у сфері роботи з металобрухтом на території Дніпровського району м. Києва

(за даними Департаменту промисловості та розвитку підприємництва КМДА)

№ з/п

Найменування

спеціалізованого підприємства

 

Код ЄДРПОУ

Адреса

Вид діяльності

1.

ПАТ "Укрвторчормет”,

тел. 205-38-00

00191483

вул. Каунаська, 27

 

Заготівля, переробка металобрухту кольорових

та чорних металів

2.

Закрите акціонерне товариство "Київвторресурси-4",

тел. 567-61-63, 547-23-64

25388407

вул. Празька, 44

 

Заготівля, переробка металобрухту кольорових

та чорних металів

3.

Закрите акціонерне товариство "Київметал",

тел. 543-88-19, 292-12-82

05471632

пр-т Визволителів, 5

 

Заготівля, переробка металобрухту кольорових

та чорних металів

4.

ТОВ „Втормет-Київ

36335604

вул. Алматинська, 8

 

Заготівля, переробка металобрухту

та чорних металів

Важливо! Відповідно до вимог статті 4 Закону, приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред'явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов'язково оформляється актом приймання.
В акті приймання побутового металобрухту від фізичних осіб зазначаються дані документа, який засвідчує особу, та опис металобрухту.
Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб'єктами господарювання, забороняється.
Збирання, заготівля, переробка, реалізація промислового металобрухту фізичними особами забороняються.
Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов'язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.

Що стосується діяльності нелегальних приймальних пунктів металобрухту, зазначаємо, що згідно із статті 16 Закону особи, винні у порушенні законодавства, що регулює здійснення операцій з металобрухтом, несуть адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно з законами України. Питання щодо припинення діяльності нелегальних пунктів прийому металобрухту та притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства, відносяться до повноважень правоохоронних органів.

Підготовлено відділом промисловості, підприємництва та регуляторної політики Дніпровської райдержадміністрації

Перейти до спискуВерсiя для друку