КМДА Київська міська державна адміністрація


25 вересня 2018

Колегія: підсумки літнього оздоровлення дітей, використання майна комунальної власності та стан виробничого травматизму

Колегія: підсумки літнього оздоровлення дітей, використання майна комунальної власності та стан виробничого травматизму

25 вересня під головуванням очільника району Петра Онофрійчука відбулось чергове засідання Колегії Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Про стан використання комунального майна територіальної громади міста Києва, віднесеного до сфери управління Дніпровської райдержадміністрації, доповідав Ігор Голуб – в. о. начальника відділу оренди майна комунальної власності. Інформуючи про майновий комплекс району, він відзначив, що Дніпровською райдержадміністрацією здійснені організаційно-правові заходи щодо закріплення майна, віднесеного до сфери її управління, зокрема, підготовлено відповідні розпорядження щодо закріплення нерухомого майна за підприємствами, організаціями та установами.

Довідково.

Станом на 30 червня 2018 р. балансоутримувачами нерухомого комунального майна є 19 комунальних підприємств, організацій та установ.

Доповідаючи про надходження коштів від оренди майна територіальної громади міста Києва, переданого до сфери управління Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, Ігор Голуб закцентував увагу на здійсненні постійного контролю за відповідними перерахуваннями коштів до бюджету столиці та наданням щоквартальної звітності про загальну суму надходжень від оренди майна до Департаменту комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) із внесенням її до програмного комплексу «Єдина інформаційна система».

Довідково.

Станом на 30.06.2018 р. за використання суб’єктами господарювання на умовах оренди об’єктів нерухомого майна комунальної власності територіальної громади м. Києва, переданого до сфери управління Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, отримано орендних платежів в сумі 13 925,92 тис. грн. (без ПДВ), що порівнянні з аналогічним періодом минулого року збільшено на  42,2 %. (за 6 місяців 2017 року сума надходжень орендної плати – 9 795,80 тис. грн. (без ПДВ)).

Доповідач окремо зупинився на питанні використання на умовах оренди майна територіальної громади міста Києва, переданого до сфери Дніпровської райдержадміністрації. Ігор Голуб навів дані балансоутримувачів, згідно із якими  станом на 01.06.2018 р. у використанні суб’єктів господарювання на умовах оренди знаходяться вищезазначені об’єкти нерухомого майна комунальної власності загальною площею 93,8 тис. кв. м, в тому числі:

- сфери житлово-комунального господарства – 43,4 тис. кв. м (що становить 46,26 % від загальної площі в оренді);

- сфери освіти – 34,38 тис. кв. м – 36,7 %;

- сфери культури – 0,16 тис. кв. м – 0,17 %;

- сфери охорони здоров’я – 12199,82 тис. кв. м – 13,0 %.

Також Ігор Голуб проінформував про стан заборгованості зі сплати за передачу в оренду майна територіальної громади міста Києва, переданого до сфери управління Дніпровської РДА, представив результати аналізу заборгованості по балансоутримувачах. Він відзначив, що за показником темпу зростання (зменшення) обсягу заборгованості за здачу нежитлової площі Дніпровський район займає 1 місце серед районів м. Києва. Заборгованість зі сплати частини (50%) орендної плати до бюджету міста Києва відсутня.

Довідково.

Заборгованість з орендних платежів на 01.04.2017 р. в цілому по району становить 658,74 тис. грн. (без ПДВ), що в порівнянні з початком року складає 77,5%.

Доповідач також наголосив, що персональну відповідальність за проведення перевірки виконання орендарями умов договорів оренди нерухомого майна, в тому числі своєчасність нарахування та отримання орендної плати, покладено на керівників комунальних підприємств, організацій та установ – балансоутримувачів орендованого комунального майна.

Наприкінці свого виступу Ігор Голуб зупинився на основних негативних факторах, що впливають на розмір надходжень орендної плати та зростання заборгованості з орендних платежів за здачу нежитлової площі комунальної власності територіальної громади столиці, а також – запропонував конкретні заходи, які необхідно здійснити задля забезпечення поліпшення рейтингових показників.

(Презентація виступу І. Голуба)

Про підсумки оздоровлення та відпочинку дітей Дніпровського району влітку 2018 року йшлося у доповіді начальника відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Дніпровської райдержадміністрації Василя Ільєнко. Він відмітив помітні   позитивні тенденції у вирішенні  цього питання: так у 2015 році бюджетом міста Києва на оздоровлення дітей було виділено 25,9 млн грн, у 2016 році – 30,6 млн грн,  у 2017 році - 41,9 млн грн, а у 2018 році передбачено 73,3 млн грн.

 

Доповідач зазначив, що вчасно проведена попередня робота з відповідними управліннями і службами району дали можливість забезпечити дотримання санітарно-гігієнічних вимог, епідеміологічного благополуччя, дотримання правопорядку на території таборів та прилеглих до них територій, попередження виникнення пожеж та забезпечення пожежної безпеки об’єктів літнього відпочинку школярів.

Окрему увагу Василь Ільєнко приділив роботі таборів відпочинку з денним перебуванням дітей на базі загальноосвітніх навчальних закладів району, діяльність яких організовує районне управління освіти. Він відмітив, що з урахуванням потреб і запитів батьківської громади щодо кількості місць та територіального розташування, було організовано роботу дев’яти таких таборів. Однак кількість дітей,  які  в них відпочили на 32 % більша від запланованої (874 проти 660) і на 11 % більша, ніж у минулому році (874 проти 786).

Довідково.

Кількість дітей, що відпочивали у районних пришкільних таборах з денним перебуванням:

Голосіївський

409

Дарницький

543

Деснянський

620

Дніпровський

874

Оболонський

863

Печерський

287

Подільський

479

Святошинський

730

Солом’янський

600

Шевченківський

337

Зупинившись на змістовності відпочинку, Василь Петрович відмітив, що були розроблені плани і графіки роботи гуртків, клубів, секцій, студій, культурно-масових та спортивних заходів тощо.

Окремо йшлося і про роботу літніх мовних таборів на базі 21 закладу освіти. Організація їхньої роботи дала можливість дітям спілкуватися іноземними мовами (англійська, німецька, французька, іспанська, іврит) та застосовувати їх у різних формах ігрової діяльності (інтерактивних іграх, спортивних змаганнях, театральних виставах тощо).

Не залишились поза увагою і дошкільнята, які влітку відвідували дитячі садочки. Дітям було організовано повноцінне, якісне харчування та забезпечений додатковий прийом їжі: другий сніданок у вигляді фруктів, соків, що видавалися під час прогулянки. Забезпечувалась змістовна, різноманітна та цікава діяльність дітей: здійснювались фізкультурно-оздоровчі заходи і загартування (13 закладах дошкільної освіти району функціонували стаціонарні літні плескальні басейни, у всіх закладах дошкільної освіти - виносні басейни, використовувались різноманітні види ігор, які сприяли розвитку творчої активності дошкільнят тощо).

Довідково.

У закладах дошкільної освіти протягом літнього періоду оздоровилося 10343 дитини, що склало 76 % від загальної кількості дітей, що відвідують заклади дошкільної освіти (2017 рік – 9894).

Окремо Василь Ільєнко зупинився на оздоровленні дітей  за межами столиці, яке  здійснювалося за путівками, що надавались департаментами Київської міськдержадміністрації підрозділам Дніпровської РДА. Він відмітив, що районним відділом у справах сім’ї, молоді та спорту було організовано та здійснено оздоровлення в позаміських таборах 656дітей пільгових категорій (на 71 % більше, ніж у минулому році (383 дітей).) Це найкращий показник серед інших районів столиці.

Довідково.

Також:

- санаторно-курортне лікування  отримала 821  дитина (в 2017 р. - 847);

- службою у справах дітей направлено на оздоровлення 22дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились в складних життєвих обставинах;

- управлінням праці та соціального захисту населення в санаторно-курортних закладах оздоровлено 68 осіб учасників АТО та членів їх родин, з них 16 дітей шкільного віку.

Наприкінці доповіді Василь Ільєнко зазначив, що за час літньої оздоровчої кампанії 2018 року різними видами оздоровлення за рахунок бюджетних коштів всього було охоплено 2 434 дитини (874 - в пришкільних таборах, 1560  - в позаміських). А також зауважив, що по завершенні літнього періоду питання організації оздоровлення та відпочинку дітей району не знімається з порядку денного роботи підрозділів райдержадміністрації. Адже цілорічно здійснюється санаторно-курортне лікування дітей через управління охорони здоров'я, а також направлення дітей пільгових категорій до Міжнародного дитячого центру «Артек» в Пущі-Водиці та Українського дитячого центру «Молода гвардія».

(Презентація виступу В. Ільєнко)

Про стан виробничого травматизму по Дніпровському району за І півріччя цього року доповідала завідувач сектору з питань охорони праці Дніпровської РДА - Оксана Марек. Вона відзначила, що за звітний період на підприємствах району зареєстровано 11 випадків виробничого травматизму (це 4-5 місце по місту), а найбільш травмонебезпечною галуззю і надалі залишається торгівля.    

Довідково.

Розподіл кількості потерпілих у нещасних випадках по Дніпровському району в розрізі рядків галузі економіки  підприємств,  на яких стався нещасний випадок:

№ з/п

Галузь

Кількість травмованих

І півріччя  2017 року

І півріччя  2018року

1

Оптова та роздрібна торгівля

21

6

2

Транспорт

1

2

3

Виробництво:

 

 

 

будівельної кераміки

1

2

 

-  виробів з паперу

-

1

 

харчових продуктів

1

-

 

залізничного локомотивного і рухомого складу

1

-

4

Будівництво

2

-

5

Водопостачання, каналізація, поводження з відходами

2

-

6

Охорона здоров’я

1

-

7

Поштова та кур’єрська діяльність

1

-

8

Телекомунікації

2

-

9

Надання послуг догляду та соціальної допомоги

1

-

10

Сільське господарство

1 смертельний

-

 

 Всього

35

11

Говорячи про основні причини нещасних випадків, Оксана Марек відзначилаорганізаційні (невиконання вимог інструкцій з охорони праці та посадових обов’язків) і психофізіологічні (особиста необережність потерпілого) причини. Окремо зупинилась на основних подіях, які призвели до нещасних випадків (падіння під час пересування та з висоти; дія рухомих і таких, що обертаються деталей, обладнання, машин і механізмів; обвалення та обрушення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо). Оксана Марек зауважила, що 82% всіх нещасних випадків, які сталися у Дніпровському районі, обумовлені людським фактором і відбуваються через порушення трудової і виробничої дисципліни, як самими постраждалими, так і посадовими особами, або через недосконалі знання ними нормативних актів з охорони праці, правил при виконанні робіт підвищеної небезпеки, допуску до роботи осіб, які не пройшли навчання, інструктажі з питань охорони праці, як цього вимагає ст. 18 Закону України «Про охорону праці».                                                                                            

Окрім цього, доповідач відзначила, що на великих промислових та комунальних підприємствах Дніпровського району за звітний період не зареєстровано виробничих нещасних випадків.

Наприкінці виступу, Оксана Марек поінформувала присутніх про заходи, які проводить сектор з питань охорони праці, у межах своєї компетенції, спрямовані на привернення уваги роботодавців і працівників на максимальне зниження рівня виробничих ризиків, формування загальної культури працівників та відповідального ставлення до питань охорони праці.

(Презентація виступу О. Марек)

Наприкінці виступу кожного з доповідачів відбувалось обговорення по суті питання, в результаті чого були напрацьовані відповідні рішення.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.