Головна  →  Новини  →  8 жовтня 2018

У Києві відбулося четверте засідання Комітету Асоціації між Україною та ЄС

У Києві відбулося четверте засідання Комітету Асоціації між Україною та ЄС

5 жовтня у Києві відбулося четверте засідання Комітету асоціації між Україною та ЄС, на якому обговорили прогрес виконання Угоди про асоціацію, питання економічної та секторальної інтеграції України з ЄС, стратегічні комунікації, подальшу співпрацю та інші комплексні питання.

Віце-прем`єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, виступаючи на відкритті засідання, зазначила: «З моменту підписання Угоди Україна та ЄС встановили справжнє партнерство. Ще ніколи Україна та ЄС не були так близько один до одного, як зараз. Угода про асоціацію з Європейським Союзом має величезну трансформаційну силу і вже дає відчутні позитивні результати».

Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що Угода про асоціацію та Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС створили правову основу для подальшої інтеграції. «Ми натхненні позитивними для України результатами літнього Саміту Україна – ЄС, на якому було визначено пріоритети подальшої співпраці з Європейським Союзом. Це поглиблення секторального співробітництва в пріоритетних сферах: енергетиці, цифровому ринку, в торгівлі та митних питаннях, а також в галузі безпеки, свободи та правосуддя», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона наголосила, що 4-е засідання Комітету Асоціації дозволяє чітко сформулювати на основі визначених пріоритетів перспективи економічної та галузевої інтеграції з ЄС, робота над результатами якої продовжиться на засіданні Ради Асоціації, запланованому на грудень», – зазначила Віце-прем’єр-міністр.

Вона подякувала ЄС за підтримку України та висловила сподівання на подальшу практичну співпрацю.

Українську делегацію на засіданні очолила директорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Секретаріату Кабінету Міністрів України Ольга Стефанішина. Вона зазначила, що для ефективного використання Угоди про асоціацію у двосторонній співпраці обидві сторони повинні працювати також над оновленням додатків до Угоди. «Право ЄС не стоїть на місці. Воно розвивається разом з інтеграційними процесами в самому Євросоюзі, тому дуже важливо включити низку останніх директив та рішень ЄС у відповідні додатки Угоди», – сказала вона.

Директор з питань Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішньої діяльності Томас Майр-Гартінг запевнив, що ЄС дотримується зобов'язання всебічно підтримувати Україну на шляху імплементації Угоди, та висловив сподівання, що впровадження реформ буде надалі відбуватися з не меншим темпом, ніж зараз. Він також зазначив, що незалежність, суверенітет і територіальна цілісність України визнані на міжнародному рівні, тож Європа занепокоєна ситуацією на Сході внаслідок російської агресії та недотримання Мінських угод Росією.

Довідково.

Комітет Асоціації між Україною та ЄС надає допомогу Раді Асоціації у виконанні її обов’язків та функцій, створений відповідно до статті 464 (1) Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Комітет Асоціації надає Раді Асоціації пропозиції або проекти рішень чи рекомендацій для їхнього схвалення, у разі необхідності імплементує рішення Ради Асоціації, а також забезпечує безперервність відносин Асоціації та належне виконання Угоди.

Рішення Комітету, якщо Рада делегувала повноваження, є обов’язковими для Сторін. Комітет Асоціації готує свої рішення за згодою Сторін після завершення відповідних внутрішньодержавних процедур, необхідних для їхнього ухвалення.

З метою забезпечення обговорення на експертному рівні основних сфер, які підпадають під тимчасове застосування Угоди, створено два підкомітети: підкомітет з питань свободи, безпеки та юстиції і підкомітет з питань економіки та іншого галузевого співробітництва.

Комітет Асоціації та Парламентський комітет Асоціації повинні здійснювати регулярні контакти з представниками Платформи громадянського суспільства з метою отримання їхньої думки щодо досягнення цілей Угоди.

За інформацією kmu.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку