КМДА Київська міська державна адміністрація


12 жовтня 2018

У школі № 158 відкрили меморіальну дошку учаснику АТО Олегу Онікієнку

У школі № 158 відкрили меморіальну дошку учаснику АТО Олегу Онікієнку

12 жовтня, напередодні Дня захисника України, у середній загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 158 (вул. Стальського, 12) відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки. Пам’ятний знак встановили Олегу Онікієнку - випускнику школи, який героїчно загинув, захищаючи територіальну цілісність України.

Вшанувати пам’ять героя прийшли Тарас Криворучко – депутат Київради, Алла Загородня – заступник голови Дніпровської районної в м. Києві державної адміністрації, Олександр Сергєєв - головний спеціаліст Департаменту освіти і науки Київської обласної державної адміністрації, Галина Тодосова - заступник начальника районного управління освіти, Олександр Абрамов - голова Ради ветеранів АТО Дніпровського району, Віктор Аврам - голова Всеукраїнського ветеранського об’єднання «Київська Русь», Микола Кияшко - побратим загиблого, розвідник 11-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь», дружина Олега Онікієнка - Світлана з доньками Валерією та Оленою, учасники АТО, вчителі, учні школи, батьківська громадськість та мешканці району.

У своїй промові Алла Загородня зазначила, що вiдкриття мемoрiaльнoї дoшки Олегу Онікієнку - це щирa дaнь спрaвжньoму пaтрioту, який сaмoвiддaнo боровся за суверенітет та цілісність України і віддав життя за мир та спокій на рідній землі. Вона висловила впевненість у тому, що героїзм Олега вчитиме майбутні покоління школярів таким звичним, але, часом, надскладним людським якостям, як гідність, повага, любов до своєї держави та вірність собі та Україні.

Перед присутніми також виступив депутат Київради Тарас Криворучко. Він закликав присутніх і надалі шaнувaти пам'ять наших герoїв, не зaбувaти прo тих, хтo тaк рaнo пoкинув цей світ, зрoбивши неoцiненну пoслугу для всіх нaс в ім'я щaсливoгo мaйбутньoгo нaшoї держaви.

Зі словами вдячності та співчуття виступили також Олександ Абрамов та Віктор Аврам. З великoю гoрдiстю зa свoгo побратима і з глибoким сумoм розказав про героя Микола Кияшко.

Найбільш хвилюючими були слова рідних загиблого героя. Зі сльозами на очах дружина та доньки зачитували прощальний лист, який Олег написав, знаходячись у зоні АТО.   

Право відкрити меморіальну дошку було надано донькам Олега Онікієнка. Як символ миру для нашої Батьківщини, учні школи випустили в небо білих голубів.

Пам'ять про загиблого воїна та усіх патріотів України, які віддали своє життя за цілісність України, вшанували хвилиною мовчання та поклали квіти до меморіальної дошки, встановленої на будівлі навчального закладу.

Довідково.

В радянські часи Олегу довелося пройти війну в Афганістані, конфлікт в Нагорному Карабасі, а також дві ротації у Сьєрра-Леоне. В одній з «гарячих точок» дістав тяжке поранення, прожив 25 років із кулею у спині. Мешкав із сім'єю у місті Бровари під Києвом. Активно займався різними видами спорту.

Під час Революції Гідності координував ситуацію у Броварах, облаштовував блокпости.

Весною 2014-го поїхав у військову частину Нацгвардії в Нових Петрівцях як інструктор, у складі батальйону «Донбас» вирушив до 169-го навчального центру в Десні, на підготовку. 20 червня склав присягу у складі новоствореного 11-го батальйону територіальної оборони «Київська Русь», був снайпером-розвідником. Брав участь в «зачистці» Слов'янська від російсько-терористичних угруповань, потім протягом трьох тижнів захищав підхід до міста на горі Карачун. В подальшому виконував завдання в районі міста Дебальцеве.

15 серпня 2014 року, близько 4:40, під час бойового виїзду, група бійців батальйону разом із комбатом потрапила у засідку поблизу села Малоіванівка Перевальського району, на схід від Дебальцевого. Снайперським вогнем противника було поранено комбата, Олег прикривав його собою і дістав поранення розривною кулею, яка пошкодила легені, врятувати його життя не вдалося, помер під час евакуації до шпиталю. В бою разом з Олегом Онікієнком загинули комбат Олександр Гуменюк та солдат Євген Єрмаков.

Похований на Лісовому кладовищі Києва.

Нагороджений:

29 вересня 2014 року — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України — нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

2 квітня 2015 Всеукраїнською асоціацією «Афганці Чорнобиля» нагороджений орденом «Честь. Пошана. Пам'ять» (посмертно).

17 лютого 2016 ВГО «Спілка ветеранів та працівників силових структур України «Звитяга» нагороджений відзнакою «За заслуги» (посмертно).

20 лютого 2016 Громадою міста Києва нагороджений відзнакою «Герой Киянин» (посмертно).

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.