Головна  →  Новини  →  8 липня 2014

Віталій Кличко вважає вирубку дерев у парку Малишка особистим викликом

Віталій Кличко вважає вирубку дерев у парку Малишка особистим викликом

Київський міський голова Віталій Кличко назвав особистим викликом факт вирубки дерев у парку Малишка біля станції метро «Дарниця», що в Дніпровському районі столиці. Він звернувся до прокурорів міста Києва Сергія Юлдашева та Дніпровського району столиці Сергія Байдацького з проханням у найкоротші терміни розслідувати справу щодо вирубки дерев на Дарниці і притягнути винних до відповідальності. Про це мер заявив під час відвідування скверу, де нещодавно серед ночі було вирубано кілька десятків дерев.

«Нам потрібно якомога швидше зробити висновки і покарати винних. Кожен повинен знати – якщо він порушив закон, то буде нести відповідальність. Зі свого боку вважаю це викликом і беру цю справу під особистий контроль», – наголосив Віталій Кличко, звертаючись до дніпровчан.

Довідково:

За словами очевидців в ніч з 2 на 3 липня декілька "лісорубів" у одязі, що нагадував уніформу шляховиків, оперативно висадилися біля майданчику та, за допомогою бензопил, за лічений час спиляли близько двох десятків дерев. Після цього також швидко поїхали в невідомому напрямку. Керівництво Дніпровської райдержадміністрації направило прокурору району С. Байдацькому лист, в якому  повідомило про те, що відділом контролю за благоустроєм цей факт вирубки зафіксований та надано заявку на отримання контрольної картки на тимчасове порушення благоустрою та його відновлення. У листі висловлено прохання вжити заходи прокурорського реагування відповідно до чинного законодавства. Також у заявці фігурує ТОВ "Галеон" - як замовник будівництва на цьому майданчику оздоровчо-спортивного комплексу з підприємством громадського харчування та закладами громадського призначення.

Зі свого боку, відповідаючи на запитання громадських активістів, прокурор столиці зазначив, що за фактом вирубки дерев у сквері Малишка вже зареєстроване кримінальне провадження. Він пояснив, що ця ділянка парку у 2007 році була передана в оренду з відповідними обов’язками щодо цільового використання, водночас своїх зобов’язань орендатор не дотримався. Тому природоохоронний прокурор подав заяву про розірвання договору оренди. За словами Сергія Юлдашева він вже найближчим часом надасть меру результати розслідування цієї справи щодо незаконної вирубки дерев.

Спілкуючись з мешканцями Дніпровського району Віталій Кличко нагадав про те, що свого часу він не лише власноруч висаджував дерева в цьому сквері, але й захищав сквер Малишка від незаконної вирубки. «Сьогодні Київрадою виділені кошти на благоустрій цієї паркової зони. І моє завдання перед вами, як місцевими мешканцями – не допустити подальшої вирубки дерев і забудови цієї території», – наголосив очільник столиці.

Із історії питання::

Наприкінці березня 2012 року Дніпровська адміністрація і Громадська рада району закликали дніпровчан залучитися до відновлення зеленої зони скверу, відомого як парк Малишка. До того момненту вже майже два роки велася робота щодо повернення  земельних ділянок до власності територіальної громади Києва. На той час киянам вже було повернуто більше 2000 гектарів землі, яка раніше була незаконно відчужена. Було розглянуто 60 судових справ. Рішенням Господарського суду Києва, за позовом Київської міської державної адміністрації, були визнані недійсними договори оренди 11 земельних ділянок, розташованих на Броварському проспекті, серед яких – ділянки у парковій зоні по вулиці Малишка біля станції метро «Дарниця». Загальна площа ділянок становить 15,57 га. Територіальну громаду Києва буде внесено в кадастр як власника цієї землі одразу після набуття рішенням суду законної сили.

Тому на порядку денному постало питання щодо відновлення зеленої паркової зони по вулиці Малишка, що напроти «Дитячого світу». Планувалося зробити це місце (у народі – парк Малишка) настільки комфортним, щоб воно стало улюбленим для відпочинку дніпровчан. Дніпровською районною в місті Києві державною адміністрацією був розроблений проект її реконструкції, благоустрою та озеленення. У ньому передбачалося: нове мощення доріжок, встановлення дитячого та спортивного майданчиків, систем зовнішнього освітлення, паркових лав. А також – створення спеціальної системи поливу для висаджених близько 300 різних порід дерев, 400 кущів, 8000 квітів. Серед них – береза бородавчаста, сосна звичайна та кримська, дуб червоний, клен гостролистий, кінський каштан, калина звичайна, жасмин садовий, бузок звичайний, чорнобривці, бегонія, цинерарія тощо.

Згодом, у квітні 2012 року, відбулось обговорення з проектувальниками з ТОВ «Укрпроектреконструкція» плана-схеми озеленення та благоустрою зеленої зони на Броварському проспекті (парку Малишка), що біля станції метро «Дарниця». За словами одного з авторів цього проекту архітектора Юрія Вівденка слід було б відтворити цей сквер таким, якій він був до сумнозвісного його знищення, але, звичайно, зробити певні новації. Вони полягали в тому, щоб окрім відновлених й покращених пішохідних доріжок,  дерев і лавочок, побудувати дві дитячі ігрові площадки – одну для малюків 3 – 5 років, іншу – для підлітків. А також відновити й так звану транзитну доріжку, що веде від станції метро "Дарниця" до вулиці Малишка.

Але для виконання всього цього необхідна була як концентрація зусиль органів міської та районної влади, так і допомога громадських активістів та пересічних дніпровчан. Далі – відома ситуація: через брак коштів проект був «заморожений», а громадянське суспільство мікрорайону «Комсомольський» (нараховує близько 34 тисяч мешканців), у якому знаходиться парк Малишка, до цих пір ще формується.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв'язків із громадськістю та прес-службі КМДА.

Перейти до спискуВерсiя для друку