Головна  →  Новини  →  18 липня 2014

Децентралізація влади: дискутували про формати повноважень

Децентралізація влади: дискутували про формати повноважень

Триває обговорення змін до Конституції України щодо децентралізації влади. Наразі одним із актуальних питань в цьому контексті є майбутнє відновлення районних рад. Саме про це та інші можливі формати управління районами столиці дискутували учасники круглого столу, ініційованого головою постійної комісії Київради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків Олександром Бродським. Участь у заході взяли представники райдержадміністрації, заступник голови комісії Андрій Білозір, депутати-мажоританики по Дніпровському району Олесь Маляревич, Анатолій Велімовський, керівники та представники ОСНів Валерій Гуманенко, Олександр Чунаєв, В’ячеслав Себба тощо.

Виступи всіх учасників круглого столу мали характер опонування, проте присутні умовно розподілилися на «два табори». Перші ратували за максимально широкі керівні повноваження для ОСНів, інші – створення квартальних комітетів, які б мали перебрати чимало повноважень на себе. Тобто про класичний варіант відновлення районної ради зразка-2010 (райради припинили своє існування 31 жовтня 2010 року) не йшлося. Хоча депутат О. Бродський закликав не робити швидких категоричних висновків, кожний із виступаючих твердо відстоював саме свою точку зору. За словами депутата-мажоритарника Анатолія Велімовського слід створювати «трирівневу владу»: ради масивів, ради районів, міська. Вони мають певним чином комуніцірувати між собою. Але й бюджет повинні також мати. Бюджет рад масивів, на думку депутата, мав би формуватися за рахунок надходжень від податків на парковки, рекламу бігбордів, телекомунікаційних провайдерів. На думку ж голови ОСН «Комітет мікрорайону «Березняки-Тельбін» Валерія Гуманенка такий варіант –«віддалений шлях». Валерій Леонідович запропонував відновити райради й надати ОСНам повноваження «наглядової структури при ЖРЕУ». Його підтримав заступник голови ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» Олександр Чунаєв, який закликає надати ОСНам «повноцінного статусу», адже зараз, на його думку, органи самоорганізації населення майже безправні. Разом із тим, на відміну від колеги, Олександр Чунаєв – противник «реанімації» районних рад. За його словами має бути одна Київрада, один міський бюджет, одна виконавча влада. Усе решта має відбуватися на мікрорайонному рівні.

Оскільки подібні круглі столи відбуваються не лише в Дніпровському районі столиці, але в країні, організатори зазначили, щоб плюралізм думок і пропозицій свідчить – співгромадяни небайдужі й не бажають пасти задніх в справі децентралізації влади.

Довідково:

На засіданні постійної комісії Київради з питання щодо місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв’язків обговорено проекти рішень «Про управління районами міста Києва» (суб’єкт подання депутат Київради Т. Меліхова) та «Про відміну рішення Київської міської ради від 09.09.2010 року  №7/4819 «Про питання організації управління районами в місті Києві» (суб’єкт подання депутат Київради О .Пабат) а також проведення круглих столів за цією тематикою. Результатом засідань комісії стало рішення про створення інформаційних площадок на базі районних адміністрацій та залучення до діалогу їхніх представників, депутатів району, представників ОСНів та громадських організацій.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв’язків із громадськістю.

Перейти до спискуВерсiя для друку