Головна  →  Новини  →  19 вересня 2014

Рада директорів підприємств району – працює

Рада директорів підприємств району – працює

   19 вересня в приміщенні Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації відбулося чергове засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ та організацій. В ньому взяли участь не лише керівники нашого району – голова адміністрації Ярослав Горбунов, заступник голови Ганна Короткіх, а також керівник структурного підрозділу – начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорій Лобач, а й поважні гості від Київської міської державної адміністрації – директор Департаменту промисловості та розвитку підприємництва Максим Кузьменко і його заступник, начальник управління промисловості та інноваційної політики Анатолій Баган. Вів засідання голова Ради директорів Дніпровського району Микола Курченко, а його промислову галузь представляли більше двадцяти директорів різних підприємств.

   Спершу присутніх інформували представники міської влади. Зокрема, Анатолій Баган оголосив, що з 11 найбільших галузей промисловості столиці наразі лише дві виявляють збільшення виробничих показників, що відображається й на соціальній складовій життєдіяльності міста: середня заробітна плата по промисловості (а в місті Києві зараз налічується 669 великих та середніх підприємств) складає 4900 гривень. Натомість, із 1 січня 2015 року планується ввести підвищення нормативної грошової оцінки земель, що в складних поточних реаліях позначиться погіршенням умов ведення бізнесу в столиці. Тому очільники КМДА разом із міською Радою директорів підприємств промислового комплексу (голова – Олександр Осадчий) ініціюють відтермінування даного рішення Київради (№23/23 від 03.07.2014) на рік, а для цього є прохання подати від кожного району, Дніпровського зокрема, обчислення негативних соціально-економічних наслідків вищезгаданого нововведення.

   Надалі тема обговорення торкнулася питання можливого відключення або обмеження обсягів подання електроенергії на промислові об’єкти міста. Зазначалося, що визначені такі галузі промисловості, яких це не має торкнутися за жодних обставин – харчова, фармацевтична, оборонного комплексу та ті, що технологічно не можуть зупиняти робочий цикл. Щодо Дніпровського району, то, як повідомив пан Лобач, райдержадміністрацією визначено два списки. До першого віднесені підприємства, що гарантовано отримуватимуть електропостачання у повному обсязі – Дарницька ТЕЦ, «Укрпластик», холодокомбінат №3 та структурний підрозділ київського метрополітену біля станції метро «Лівобережна». До другого ж, де можливе скорочення подачі електроенергії на 10-20 відсотків, віднесені такі підприємства як ДВРЗ, Укрвторчормет, Граніт, Завод експериментальних конструкцій, Галактон, Магістраль, Рабіца та деякі інші. Проект цей іще в розробці, тож може бути скоригований. Про це, зокрема, попрохав представник «Галактону», який бажає взяти участь у тендері на забезпечення харчування школярів. А представник «Київських електричних мереж» Геннадій Скріпніков підняв питання, що коли вже потерпатимуть від нестачі електроенергії великі підприємства, то чому такі обмеження досі не проговорюються стосовно розважальних закладів, об’єктів торгівлі тощо?..

   Григорій Лобач також надав коротеньку довідку про наявний промисловий потенціал Дніпровського району. Він складає 75 підприємств, чисельність яких, на жаль, має тенденцію до скорочення. Зокрема, з 1 жовтня згортатиме виробничу діяльність завод «Галактон», який уже зазнав приблизно 60% спаду виробництва, відтак, обсягів реалізації та надходжень. Є й інші прикрі, проте об’єктивні приклади. Однак Дніпровський район у промисловому масштабі столиці виробляє 5,9% загального валу продукції, посідаючи в місті 6-й щабель серед 10-ти районів. Найбільшим підприємством у нас (1400 робочих місць) є «Укрпластик», який за перше півріччя поточного року виробив продукції на 619 млн. грн. і входить до 20-ти найбільших виробників пластикових виробів у Європі. Досягненням нашого району є й те, що наразі нема заборгованості по зарплаті та соціальних внесках.

   Оскільки практика відключення або скорочення подачі електроенергії на промислові об’єкти в нинішніх реаліях майже невідворотна, то складаються відповідні графіки, про що керівники підприємств отримуватимуть письмові повідомлення. І все ж, як наголосив голова Дніпровської районної державної адміністрації Ярослав Горбунов – без паніки, тому що організаційно робиться все можливе, аби уникнути такої сумної перспективи.Наостанок начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики райдержадміністрації пан Лобач поінформував промисловців про запровадження, разом із міською адміністрацією, єдиної системи формування бази даних промислового і наукового комплексів м.Києва – Інформаційної системи «Промисловість і наука», висловивши пропозицію  надати відповідну інформацію про свої підприємства, що в іншомовному варіанті, зокрема, буде доведена й до закордонних партнерів.Підсумовуючи, голова Дніпровської районної державної адміністрації Ярослав Горбунов, разом із головою Ради директорів промислового комплексу району Миколою Курченком висловили надію, що обговорювані важкі економічні питання будуть успішно вирішені і нас чекатиме краще майбутнє задля інтересів всіма улюбленого Дніпровського району столиці!

Підготовлено відділом внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю 

Перейти до спискуВерсiя для друку