Головна  →  Новини  →  24 жовтня 2014

Людині в камуфляжі та озброєній вхід до виборчої дільниці заборонений

Людині в камуфляжі та озброєній вхід до виборчої дільниці заборонений

Питання щодо забезпечення дотримання законності та правопорядку під час проведення виборів  до Верховної Ради України, що відбудуться в неділю 26-го жовтня в державі, столиці та, зокрема,  у нашому районі, було обговорено на нараді під керівництвом голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Ярослава Горбунова. Участь у заході взяли керівники правоохоронних структур, громадських формувань та долучених до забезпечення виборного процесу структурних підрозділів районної влади. Як підкреслив очільник району, всі причетні для забезпечення виборного процесу структури мають зробити так, аби волевиявленню дніпровчан ніщо й ніхто не завадив. У своїх виступах присутні повідомили про те, як діятимуть очолювані ними структури під час голосування.

За словами начальника Дніпровського РУГУ головного управління МВС України в м. Києві полковника міліції  Віталія Чайки правоохоронці знаходяться в стані підвищеної готовності та спроможні в повному об’ємі виконати покладені на них службові завдання. Він, зокрема, зазначив, що в міліції вистачає сил і засобів, аби попередити та запобігти виникненню будь-якої загрози. Особливо ним було наголошено на тому, аби на виборчих дільницях  не з’являлися люди в камуфляжній (або інших кольорів – навіть однотонних)  формі та зі зброєю (навіть дозволеної). Адже в районі триває мирний процес волевиявлення, а не «військові дії», тому в воєнізованій формі й зброї – немає потреби. Якщо ж  комусь із «зацікавлених» людей все ж таки схочеться «перевірити» реакцію правоохоронців, то вона не забариться й буде відчутно жорсткою, – попередив Віталій Чайка. Про те ж саме сказав згодом і очільник району Ярослав Горбунов. Він закликав представників воєнізованих патріотичних формувань працювати виключно в правовому полі, позбутися «армійського вигляду» та зброї. Адже впевнений: немає й не повинно виникнути прецедентів, спровокованих наявністю цих специфічних та призначених для виконання інших завдань «аксесуарів».

Керівники громадських формувань «Тризуб-Січ», воїнів-афганців, «Дніпровська варта», «Лівий берег»  та інших розповіли про те, як діятимуть під час виборів та, після певних уточнень, погодилися максимально координуватися в діях із правоохоронцями, та (у разі необхідності)  користуватися телефоном 102 для виклику чергових сил міліції.

Аналогічно висловились й представники прокуратури, районного СБУ. Вони повідомили про те, що й їхні працівники докладатимуть максимальних зусиль задля забезпечення нормального виборчого процесу. До речі, в Дніпровському районі вже певний час працюють міжнародні спостерігачі, які вже звертались до правоохоронців за роз’ясненнями щодо ролі та повноважень членів громадських формувань не лише взагалі, але й насамперед під час виборів. За словами спостерігачів, вони будуть вимушені кваліфікувати появу на виборчих дільницях «закамуфльованих» та озброєних активістів, як спробу тиску на виборців.

Начальник райуправління головного управління столичного МНС полковник служби цивільного захисту Ігор Шилохвост доповів про те, як діятимуть інспектори з пожежної безпеки під час виборів та про те, що відповідні інструктажі члени виборчих комісій отримали. Також правоохоронці та керівники громадських формувань обговорили цілу низку різних організаційних питань щодо координації взаємодії. Підбиваючи підсумки наради голова райдержадміністрації Ярослав Горбунов висловив упевненість у тому, що  усі присутні чітко виконають свої функціональні обов’язки й безумовно дотримуватимуться букви закону.

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв’язків із громадськістю.

  

Перейти до спискуВерсiя для друку