Головна  →  Новини  →  31 січня 2015

Пікетувати – ще не аргументувати

Пікетувати – ще не аргументувати

У п’ятницю посеред дня до будівлі Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, що по бульвару Праці, 1/1, насунула колона з кількасот людей. Придивитися – переважно юнацького віку. Старші ж «поводирі» - з мегафонами для завчених команд і виголошень. Стало зрозуміло: будуть пікетувати. Коли ж розгорнули банери та транспаранти, відкрився й мотив: «Громада Микільської Слобідки «За!» будівництво житлового комплексу «Сонячна Рів’єра»!

Оскільки спілкування з натовпом (іще й переважно тієї вікової категорії, що нездатна осягнути й базові поняття процесу, до якого їх залучили) нераціональне, а на підходах до будівлі державної установи вже зав’язувалися словесні перепалки, загрожуючи перерости в тілесні, голова Дніпровської районної державної адміністрації Ярослав Горбунов запросив представників – умовно кажучи, тих, хто «за» і «проти» означеного питання – до зали для нарад.

Невдовзі сюди підтягнулися знані в нашому місті люди, котрі, як з’ясується, глибоко обізнані в тематиці обговорюваного питання – депутати Верховної Ради України Віктор Чумак і Наталія Новак, депутати Київської міської ради Олесь Маляревич, Олена Ескіна, Віталій Росляков, іще згодом – радник Київського міського голови Карл Волох. І дискусія пішла, попри перманентні бажання сторін конфлікту від громадськості перевести справу у з’ясування особистих стосунків, предметна та вельми конструктивна.

Ярослав Горбунов одразу зазначив, що, оскільки районна влада, згідно діючого законодавства, практично усунута від права й процедури погодження питань щодо будівництва житла, оскільки суб’єктом земельної власності, відтак, і її розпорядником у столиці є виключно міська влада, то він може запропонувати цю зустріч лише як дискусійну платформу. Натомість, присутність перших осіб від проектного забудовника швидко зробила їх головними доповідачами, а згодом – і відповідачами на численні й дуже суттєві докори та зауваження.

Отже, головним доповідачем-відповідачем став Заслужений будівельник України, генеральний директор державної корпорації «Укрбуд» Юрій Пелик, який прибув із представниками дочірніх підприємств-забудовників проекту  житлового комплексу «Сонячна Рів’єра» на Микільській Слобідці – ТОВ «Укрбуддевелопмент» і «Терра-Капітал». Юрій Костянтинович одразу наголосив, що сам є 19-річним мешканцем цього мікрорайону, тому не байдужий до його вигляду та інфраструктури, в розбудову якої його корпорація постійно вкладає чималі кошти.

Що ж до проекту «Сонячна Рів’єра», то цей багатоквартирний житловий комплекс (уточнення про кількість запроектованих квартир доповідач зробити чомусь не схотів) планується, запевнив керівник «Укрбуду», насамперед як соціальне (тобто загальнодоступне) житло на місці, мовляв, давно захаращеної прибережної території біля Дніпра, що після її благоустрою постане справжньою оазою Микільської Слобідки. Пройдено, продовжив Юрій Костянтинович, всі етапи необхідних погоджень і дозволів на зведення об’єкту – ось їх повний пакет, відтак, і законне право на реалізацію. Не забув підкреслити, що наразі тут задіяно близько тисячі будівельників і суміжників, і він має вже сто приватних інвесторів – майбутніх власників тих помешкань.

Та, як з’ясувалося, не все так просто й перспективно. Народний депутат України Віктор Чумак зазначив, що ретельно вивчив цей проект і має щодо нього суттєві зауваження. Зокрема, відстань забудови від річки Дніпро не відповідає державним нормам водозахисної смуги: норматив дозволу – від 100 метрів, а тут лише 68 метрів. І це без врахування наявності на цій місцевості притоку річки Десенка, якої для забудовників немовби й не існує. Тож, наголосив Віктор Васильович, від погодження проекту в Міністерстві екології та природних ресурсів України в даному разі тхне «липою».

Значне ж оводнення місцевого грунту, продовжив народний депутат, ставить під великий сумнів зведення дворівневого підземного паркінгу на 800 машиномісць – скоріш за все, «обійдеться» однорівневим, а куди ж ставитимуться автомобілі, до слова, очікуваною кількістю значно більше за заявлені 800?

Крім того, зазначив Віктор Васильович, уже в процесі реалізації проекту «Сонячна Рів’єра» державна корпорація «Укрбуд» довільно(!) змінила категорію будівництва з 3-ї на 5-у, що взагалі неприпустимо. Враховуючи наведене, заявив народний депутат Віктор Чумак, він разом із міжфракційним об’єднанням «Кияни» звернулися до Генеральної прокуратури з проханням про перевірку всіх прибережних землевідведень під будівництво в Україні, і перша реакція прокуратури – накладений на майно «Укрбуду» на Микільській Слобідці столиці арешт, поки буде проводитися перевірка: ось так!

Народний депутат Наталія Новак подовжила перелік зауважень до забудовника «Сонячної Рів’єри». Що під час погодження будівельного проекту є головним документом, якого мають дотримуватися неухильно? Це – Генеральний план розвитку міста. А на цій ділянці біля Дніпра, згідно нього, визначена припустимість лише «громадської» (нежитлової) забудови – тобто скверу, парку, дитячих або спортивних майданчиків, дрібних кафе тощо. Відтак, житловому комплексу тут не місце.

Як і сама мешканка Микільської Слобідки, Наталія Василівна зі знанням справи наголосила й на тому, що дана частина цього мікрорайону, оперезана водними артеріями, є, так би мовити, глухим закутком з точки зору транспортної розв’язки. Вже зараз єдина тутешня мостова артерія від лівого на правий берег Дніпра є перенапруженою. А що ж станеться за додатку щонайменше ще тисячі транспортних одиниць? Отож зрозуміло, чому в цього будівельного проекту й досі відсутня переконлива транспортна складова: як звідси дістатися, не створюючи додаткових «пробок», Броварського проспекту, і чим це позначиться на розв’язці біля метро «Лівобережна», де і тепер панує справжній транспортний колапс? Нової ж дороги тут нема де провести – це факт, відтак, і вирок проекту «Сонячна Рів’єра» в цілому.

Депутат Київради Олена Ескіна долучилася до зауважень попередників тим, що піддала сумніву можливість прилаштування дітей із запроктованого житлового комплексу до закладів освіти та виховання: їх тут і так не вистачає, нові ж практично нема де збудувати. А як бути, наголосила депутат, із техногенною безпекою з точки зору можливості швидкої евакуації додаткових тисяч людей, які мешкатимуть упритул до водної артерії й, образно кажучи, підім’яті зависаючою над цим удаваним містечком перенапруженою мостовою переправою через Дніпро? Відповіді, наголосила Олена Ескіна, годі й шукати, тож цей проект несерйозно продуманий, відтак, небезпечний, зрештою, не має бути здійснений.

А поки, зголосилися депутати всіх рівнів і керівники місцевої державної адміністрації, варто хоча би призупинити будівництво житлового комплексу «Сонячна Рів’єра» на час перевірки його обґрунтувань прокуратурою. І, як додали депутат Київради Олесь Маляревич і радник Київського міського голови Карл Волох, не припиняти дискусію з представниками громади та влади, що зрештою мають спільно виробити відповідальну позицію щодо цього проекту.

Отже, як виявилося не вперше, пікетувати – ще не аргументувати. Тим більше – кому? Тим, хто так-сяк «помітингувавши», поспішили до недалекого від будівлі Дніпровської районної державної адміністрації ТРЦ «Проспект» за відшкодуванням за марно витрачений час?..

Підготовлено відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю

Перейти до спискуВерсiя для друку