Головна  →  Новини  →  4 лютого 2015

Наші ОСНи задніх не пасуть

Наші ОСНи задніх не пасуть

Проект «Діалог народу і влади та протидія корупції» був презентований на нараді з питань сприяння діяльності органам самоорганізації населення (ОСН) У Дніпровській районній в місті Києві державній адміністрації під головуванням її очільника – Ярослава Горбунова та за участю керівників і представників ОСНів та будинкових комітетів району, керівників структурних підрозділів райдержадміністрації та комунального підприємства з обслуговування житлового фонду, а також прокуратури, військкомату, начальників ЖРЕО, представників самоврядних організацій, громадських активістів. Презентував цей проект його автор - відомий громадський діяч і правозахисник Едуард Багіров. За його словами започаткований цей формат спілкування був минулого року. Мета –  регулярні робочі зустрічі посадових осіб із  громадянами за місцем  їхнього проживання задля оперативного вирішення нагальних питань місцевих мешканців. Перші зустрічі в такому форматі вже відбулися в Деснянському районі. Там ініціативна група проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції» влаштувала зустріч мешканців Троєщини із представниками районної влади, обраними тамтешньою громадою депутатами, керівниками місцевих ЖРЕУ, працівниками районної прокуратури та дільничними міліціонерами задля компетентного, комплексного й оперативного вирішення поданих скарг і пропозицій. Це надало можливість швидко з’ясувати головні проблемні вузли кожного мікрорайону та його мешканців, чітко й оперативно визначитися з тим, як краще їх вирішити.

Те саме Едуард Багіров запропонував робити й у Дніпровському районі. Утім, скоріше за все відомий правозахисник не мав інформації про те, що дніпровчани не лише не пасуть задніх у цьому питанні, а навіть випереджають ініціативу... того ж таки Едуарда Багірова. Адже саме в нашому районі вже рік існує аналогічна площадка для діалогу місцевої влади і ОСНівців. Це Рада з питань сприяння діяльності органів самоорганізації населення Дніпровського району міста Києва. У форматі Ради, до речі єдиної на цей час у столиці  структури, що об'єднала районних ОСНівців, обговорюються та відшукуються механізми вирішення чималої кількості актуальних питань, що ставлять  громадські активісти. Саме про це поінформував відомого правозахисника і громадського активіста голова Ради - голова ОСН «Комітет мікрорайону «Березняки-Тельбін» Валерій Гуманенко. Утім, це не означає, що наші ОСНівці проти запровадження на території району ще однієї площадки для контактів із владою - у форматі проекту «Діалог народу і влади та протидія корупції". Більше того, представник ОСН «Комітет мікрорайону «Дніпровець» (мікрорайон «ДВРЗ») Оксана Коваленко, разом із відомим місцевим громадським діячем Павлом Тесленком запропонували старт проекту Едуарда Багірова на своїх теренах. Відтак, учасники наради одностайно підтримали пропозицію Едуарда Багірова влаштувати розширені за складом учасників виїзні прийоми населення спершу на базі чотирьох найбільших ОСНІв у Дніпровському районі – ОСН «Комітет мікрорайону «Дніпровець», ОСН «Комітет мікрорайону «Микільська Слобідка», ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка», ОСН «Комітет мікрорайону «Березняки – Тельбін» останнього четверга кожного місяця попередньо з 16 до 19 години.

Друге важливе питання, що обговорили на цьому засіданні ОСНівці – формат співпраці з питання контролю за якістю проведених ремонтів у житлових будинках комунальної форми власності. Адже  13 листопада 2014 року Київська міська рада затвердила «Положення про здійснення органами самоорганізації населення контролю за якістю проведення ремонтів у житлових будинках, переданих до сфери управління районних у місті Києві державних адміністрацій». Одними з авторів і активною силою щодо  прийняття цього важливого документу були знову ж таки, дніпровчани - голова ОСН «Комітет мікрорайону «Березняки – Тельбін» Валерій Гуманенко та заступник голови ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» Олександр Чунаєв.

Вони докладно доповіли (насамперед ця інформація була важливою для нових керівників 9 з 12 ЖРЕО району) про напрацьований механізм здійснення контролю за якістю проведених поточних (а в разі наяності фінансування - й капітальних) ремонтів у житлових будинках комунальної форми власності. Він передбачає наступні етапи: лист-заявка ОСН до райдержадміністрації про бажання проконтролювати конкретний об’єкт –  лист до замовника робіт (ЖРЕО) про кошторисну документацію – перевірка якості виконаних робіт із можливим переліком зауважень щодо виявлених недоліків. Головне, наголошувалося доповідачами, що без усунення недоліків, виявлених працівниками ОСНу, не має прийматися кінцевий акт про виконання робіт. Вплоть до застосування штрафних санкцій. Утім, наголосили Олександр Чунаєв і Валерій Гуманенко, не йдеться про протистояння між активістами й виконавцями робіт, а йдеться про сумлінність останніх і контроль за якістю ремонтів. З огляду на це вони наполегливо запропонували: Керівники ЖРЕУ повинні надавати ОСНівцям кошторисну документацію щодо виконаних робіт, а задля економії паперу - в електронному вигляді (цей формат, до речі, був узгоджений на профільній нараді в КМДА).

Також Валерій Гуманенко і Олександр Чунаєв поінформували про уточнення, отримане від заступника голови КМДА Петра Пантелеєва: у разі, якщо будинки, у яких плануються ремонти, не належать до ОСНів, ОСББ, ЖБК, уповноважені з контролю за такими ремонтами обираються їхніми мешканцями. А також нагадали керівникам ЖРЕУ про те, що «фізичний контроль» за якістю ремонтних робіт відбуватиметься на етапі їхнього завершення - із залученням експертів із фахової перевірки якості. Після цього на своєму засіданні члени ОСНу дають оцінку якості ремонту. Якщо були виявлені недоліки - приймають рішення направити відповідний документ замовнику задля їхнього усунення і визначають відповідний термін - до моменту підписання акту виконаних робіт. Тобто акт має бути підписаний лише за умови, якщо всі виявлені недоліки будуть усунені. А от якщо замовник цього не зробить і поставить «автограф» в акті, заплющивши очі на численні недоліки - він дає «зелене світло» щодо  застосування відносно себе «штрафних санкцій»... 

І ще про одне важливе питання йшлося під час цієї зустрічі. На прохання ОСНівців голова райдержадміністрації Ярослав Горбунов поінформував присутніх про план щодо встановлення будинкових теплових лічильників у житлових будинках. Як уже повідомлялося, кількасот таких були закуплені ще попередньою владою міста та, певно, чекали кілька років до політично вигідного моменту – чергових виборів. Отож, вирішено невідкладно встановити їх у тих житлових будинках, де є відповідні наявним лічильникам технічні умови. Відтак, у Дніпровському районі 10 теплолічильників були встановлені ще за графіком 2014 року, а 130 очікують прилаштування в цьому році. Крім того, ПАТ «Київенерго» (за власною ініціативою та власниим коштом) встановить у нашому районі ще 30 будинкових теплолічильників. Отож, по Дніпровському району в 2015 році цим приладдям мають бути оснащені 160 житлових будинків.

Але половина комунального житлового фонду Дніпровського (а також Дарницького) району обслуговується підприємством «Єврореконструкція» (а це мікрорайони Ленінградської площі, ДВРЗ, Соцмістечка, Райдужного, Микільської Слобідки), яке, на відміну від «Київенерго», не бажає долучитися до такої благородної справи. Тож представники органів самоорганізації населення Дніпровського району вирішили підготувати відповідні листи до «Єврореконструкції» та КМДА. Адже цілком справедливо, що до цієї справи долучається й громадськість, адже, як кажуть «вода й камінь точить».

Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю.

Перейти до спискуВерсiя для друку