Головна  →  Новини  →  14 лютого 2015

Рада директорів обговорила поточні мобілізаційні та організаційно-господарські питання

Рада директорів обговорила поточні мобілізаційні та організаційно-господарські питання

Під головуванням очільника Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Ярослава Горбунова і його заступника Алли Загородньої відбулося засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу, установ і організацій Дніпровського району. До порядку денного було внесено шість питань, заслуховування та рішення з яких носять актуальний, по декотрих – і невідкладний характер.

Найнагальнішим є хід виконання заходів з проведення мобілізації людських і транспортних ресурсів, з приводу чого, після вступного слова голови державної адміністрації, доповідав заступник військового комісару Дніпровського району Роман Мохончук. Він, зокрема, зазначив, що одним із способів оповіщення військовозобов’язаних є кадрові служби підприємств. І звірка облікових карток по них на базі кадрових відділів кожного підприємства має відбутися невідкладно: голова райдержадміністрації визначив термін виконання – три робочих дні.

Попри ж те, продовжив доповідач, що, згідно статті 114.3 Карного кодексу України, відповідальність за невиконання мобілізаційного плану може мати наслідки саме кримінального характеру, не всі керівники підприємств і установ сумлінно ставляться до цього питання. Зокрема, трудовий колектив готелю «Братислава» отримав 14 повісток, по яких до військомату прибув лише один працівник, натомість 13 написали заяви про звільнення й ухиляються візиту до військового комісаріату (що цікаво або й показово, майже всі вони – вихідці з Донецької області!).

Є саботажники й на рахунок мобілізовуваної автотехніки: СП «ОСНОВА СОЛСІФ» (директором – Юрій Карпенко), ТОВ «Київський республіканський автоцентр» (директором – Валентин Затхий) – справи по них передаються до прокуратури. Належна ж до мобілізаційних потреб техніка має зніматися з балансу підприємств та передаватися до військомату.

З результатами роботи промислового комплексу Дніпровського району за 2014 рік ознайомив начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорій Лобач. У загальних обрисах, кількість зареєстрованих в органах статистики промислових підприємств у нашому районі за рік зменшилася з 75 до 68, натомість показники результатів виробничої діяльності та податкових відрахувань по галузі зросли, забезпечуючи промисловому комплексу Дніпровського району шостий загальноміський щабель.

У Дніпровському районі 7 підприємств-експортерів на майже 1 мільярд гривень продукції. Втім, у розрізі інноваційних впроваджень уже четвертий рік маємо одну й ту саму кількість підприємств – 7. У той же час Київський політехнічний інститут має розробки, зокрема, з енергозберігаючих технологій, долучитися до впровадження яких запрошує всіх бажаючих – прохання до директорів підприємств, подати відповідні заявки до кінця лютого.

Щодо соціальної складової нашого промислового комплексу, то за минулий рік кількість працівників на підприємствах скоротилася на 664 особи (загалом по Києву – на 14 тисяч) і наразі складає 5,8 тисяч чоловік (із яких 1400 працює на ПАТ «УКРПЛАСТИК»). Заборгованості по зарплатах і соціальних відрахуваннях ми не мали вже два роки, та ось з’явилося підприємство «Авант» - з’явився й боржник, яким наразі займається прокуратура.

Григорій Лобач також повідомив, що більше 50 підприємств нашого району долучилися до гуманітарної допомоги Донбасу, загалом, спорядивши 5 «фур» продукції вагою 112 тон.

З питання координації дій зі зниження електроспоживання з метою уникнення негативного впливу раптового відключення споживачів у разі застосування спеціальних графіків аварійних відключень, на засіданні виступив заступник директора ПАТ «Київенерго» Олександр Бемм. Він наголосив на необхідності винайдення шляхів енергозбереження: скорочуйте витрати вдень, де можна – переводьте виробництво у нічний режим, оскільки наразі по Україні нестача потужності в електромережах сягає 1,3 мегават, а це ресурс двох енергоблоків атомної електростанції.

Натомість, головуючий на засіданні Ярослав Горбунов дорікнув доповідачеві: райдержадміністрація разом із «Київенерго» восени 2014 року склали три графіки підприємств із різними ступенями енергообмежень, натомість наш промисловий флагман – «Укрпластик», який потрапив до списку необмежуваних, через раптові відключення електроджерел лише до кінця минулого року поніс збитки майже на 1 мільярд гривень. Чіткого пояснення причини такого неподобства Олександр Бемм, на жаль, не довів, крім того, що інакше тоді довелося б відключити мережу об’єктів соціальної сфери. Але ж до чого тоді ті графіки?..

Завершуючи ж обговорення цього питання, голова Дніпровської районної державної адміністрації доручив підлеглим іще раз провести роз’яснювальну роботу з директорами великих торгівельно-розважальних закладів, аби вони скоротили витрати електроенергії за рахунок пониження режимів освітлення, реклами тощо – до кінця наступного тижня.

Начальник відділу містобудування, архітектури та землекористування Лариса Кононенко загострила увагу присутніх на проблемних моментах у подальшому використанні промислових і комунально-складських територій у Дніпровському районі згідно з розроблюваним проектом Генерального плану розвитку міста Києва до 2025 року.

Зокрема, завод «Галактон» (вул. М. Раскової, 4), що є власністю фірми DANON, чиїм фактичним розпорядником майна є ТОВ «СІА» і який припинив виробничу діяльність за вказаною адресою від 01.10.2014, розробляє землевпорядну документацію щодо зміни її функціонального призначення з промислової на громадсько-житлову. Тобто, ініціатором тут виступає власник майна, а не міська влада.

Натомість, ПрАТ «Фанплит» (вул. Фанерна, 1), який у виробничих цілях користується своєю земельною ділянкою за договором оренди на 25 років (до 2028р.), наразі має зазіхателя на частину своєї виробничої території в особі ЗАТ «Нео Віта» з метою зведення житлово-офісного комплексу. Як з’ясувалося, таке рішення, з внесенням зміни до Генерального плану міста Києва, прийняла Київська міська рада каденції сумно відомої «молодої команди» Леоніда Черновецького 02.04.2009 за №311/1367.

Ярослав Горбунов наголосив, що, як голова райдержадміністрації та депутат Київради, всіляко сприятиме захисту прав промисловців там, де вони законні й обґрунтовані. З наповненням міського бюджету, зазначив він, маємо великі ускладнення, тож усім, хто справно сплачує податки, всі депутати Київради від нашого району простягнуть руку підтримки: подовжуйте договори оренди на землі своїх підприємств, а де є змога, як от в ПАТ «Укрпластик» - викуповуйте землю.

Про актуальність надання промисловими підприємствами інформації щодо наявності вільних приміщень виробничого або адміністративного призначення для їх можливої передачі в оренду суб’єктам підприємницької діяльності наголошували Григорій Лобач і Ярослав Горбунов: тимчасово незадіяні площі – потенційне джерело додаткових надходжень до бюджетів підприємств і територіальної громади.

Начальник Державної служби з надзвичайних ситуацій Дніпровського району Ігор Шилохвост наприкінці засідання нагадав, що, за дорученням Кабінету міністрів України, перевірятимуться укриття та бомбосховища на території всіх установ і підприємств. Також, пан полковник поінформував, що за 2014 рік у промзонах нашого району сталося 26 серйозних пожеж, найчастіше – через недотримання правил безпеки праці. Тобто, тут головний фактор – внутрішній.

У той же час, продовжив Ігор Володимирович, у реаліях сьогодення варто застерегтися від зовнішньої небезпеки – різного роду терактів, яких по всій країні вже відбулося чимало. Тож доповідач запропонував директорам установ і підприємств посилити зовнішню та внутрішню охорону своїх об’єктів, режим в’їзду та виїзду на свої території з ретельною перевіркою вантажів, техніку безпеки і, зрештою, відродити добровільні протипожежні дружини, бо, в умовах дорожніх пробок, його пожежна служба не всесильна. У питанні останнього Ігор Володимирович пообіцяв особисту допомогу всім бажаючим.

Наостанок, враховуючи неодмінно громіздкий порядок денний кожного засідання Ради директорів підприємств промислового комплексу Дніпровського району, а також традиційно зацікавлену розмову на них, голова Ради Микола Курченко запропонував зустрічатися частіше за раз на квартал, а за нагальності – проводити виїзні засідання на проблемний об’єкт, що було схвалено.

Підготовлено відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю

Перейти до спискуВерсiя для друку