Головна  →  Новини  →  8 квітня 2015

Іще не підприємницький рай, та вже сприятлива оаза

Іще не підприємницький рай, та вже сприятлива оаза

У Дніпровському районі відбулося чергове засідання Координаційної ради розвитку малого та середнього підприємництва при голові Дніпровської районної державної адміністрації, утвореної в 2011 році. Вела засідання заступник голови Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Алла Загородня.

У вступному слові Алла Вікторівна наголосила, що ритмічність проведення таких зібрань, як і їхня тематика, можуть бути відкориговані членами Координаційної ради на свій смак і розсуд. Адже головне – щоби підприємницькі кола нашого району були вчасно поінформовані з актуальних питань своєї діяльності, й відчували щодо неї дієву підтримку з боку влади.

Григорій Лобач, начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики, запропонував до розгляду впродовж 2015 року наступних блоків актуальних питань у розрізі ведення підприємницької діяльності – адміністративно-правових, із впорядкування діяльності малих архітектурних форм, із організації сезонної торгівлі, умов роботи підприємців на ринках й усунення стихійної торгівлі, стосунків із податковими органами, тематики передачі в оренду нежитлових приміщень, боротьбі з безробіттям, фінансово-кредитної підтримки підприємців. Цю пропозицію було схвалено.

Віктор Довбах, начальник Дніпровського районного Центру надання адміністративних послуг, наголосив, що нині державою витримується курс на всіляке сприяння підприємницькій діяльності – суттєвим скороченням дозвільної процедури та переліку реєстраційних документів, термін дії яких тепер подовжений до п’яти років. Наразі  впроваджуватиметься Закон про дерегуляцію підприємницької діяльності, що вступив у силу напередодні – 7 квітня цього року. І це вже позитивно позначається на тонусі підприємницької діяльності в нашому районі.

Так, у першому кварталі поточного року щодо функціонування МАФів підприємцям видано 351 замовлену довідку, видано 16 дозвільних документів, що переважає показники попереднього року. Відмов щодо поданих декларацій – лише дев’ять. Також, через розширення функцій Центру надання адміністративних послуг, планується й розширення його мережі за рахунок створення філіалів. Усі Центри столиці – міський і десять районних – оснащені веб-камерами. А ще функціонує інтернет-портал Київського міського Центру, що наповнений корисною інформацією для всіх охочих займатися бізнесом.

Євген Карпенко, начальник відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців районного управління юстиції, у підтвердження слів попередника, запевнив, що наразі в Дніпровському районі підприємств малого та середнього бізнесу відкривається вже більше, аніж закривається, тому що реєстраційна процедура дійсно спростилася.

А ще, продовжив Євген Сергійович, упроваджується пілотний проект «Екстериторіальність», яким, згідно Наказу Міністерства юстиції України від 27.02.2015, у містах Київ, Івано-Франківськ і Калуш,  а також Київській та Вінницькій областях зареєструвати бізнес можна взагалі будь-де, тобто екстериторіально. Задля зручності для переселенців – і без відмітки про місце проживання.

Ганна Соломатіна, завідувач сектором Державної регуляторної служби у Дніпровському районі міста Києва, додала до вищесказаного, що Київською міською державною адміністрацією завершується розробка Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд, що обов’язково проходить через громадські слухання. Як відомо, перевірки підприємницьких структур, рішенням Кабінету Міністрів України, заборонені й можливі лише за наявності таких можливих підстав – із дозволу Уряду, за власної ініціативи підприємства або в рамках провадженої кримінальної справи. Суттєвий вплив на підприємців залишається хіба що у Державної фіскальної служби.

Також, продовжила Ганна Жоржівна, скасовується ряд обмежень на переведення житлових приміщень у нежитлові – під надання комерційних послуг населенню. Головне тут – не порушувати існуючих несучих конструкцій будівлі. Що ж до фактів утворення конфліктних стосунків між підприємцем і місцевими мешканцями, то, на думку Ганни Жоржівни, такі питання варто виносити на громадські слухання: один-два-три громадських осуди підприємцю – і він здасться та підкориться впливу людей.

До промовців і дискусіантів долучився начальник Дніпровського відділу Деснянського міжрайонного управління Держсанепідслужби міста Києва Роман Красножон, який застеріг, що у цій царині у нас далеко не благополучно. Так, у районі щоденно фіксується до десяти харчових отруєнь і до двадцяти – повітряно-крапельним шляхом. Особливо турбує розповсюджена у нас, нажаль, неналежна організація надання послуг із перукарства та розливу напоїв у МАФах, де не підведені засоби каналізації – а це прямий шлях до отруєння або ураження інфекціями.

Найперше ж завдання санепідеміологів, продовжив Роман Петрович – профілактика, тобто убезпечення від можливих загроз життю та здоров’ю людей. Звертаються ж до послуг санепідслужби вельми нечасто. А дарма, бо видача санепідзаключення щодо безпеки місця ведення підприємницької діяльності коштує в середньому лише 200 гривень і видається: закладам із харчовою групою товарів – упродовж 30 діб, непродовольчою групою – 10 діб. Консультативні ж поради надаються взагалі безкоштовно.

Володимир Книш, головний спеціаліст відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю, поінформував членів Координаційної ради розвитку малого та середнього підприємництва про зусилля та здобутки наших підприємців і благодійників у справі підтримки армії, добровольчих підрозділів, переселенцям і мешканцям Сходу України. Цим, зокрема, відзначилися заводи «Фанплит», «Магістраль», «Укрпластик» і ДВРЗ, благодійні фонди «Восток – Киев – помощь» («Чесна і свята країна» Андрія Лапинюка), «Дніпровська ініціатива» дружини депутата Київської міської ради Анатолія Велімовського – Тетяни, ГО «Громадянський корпус» (віце-президентом – Олександр Кудря) та багато інших.

Наостанок, Григорій Лобач запросив наших бізнесменів подавати заявки на участь у щорічному конкурсі «Найкращі підприємці року». І то правда, адже, як дотепно зауважила головуюча на засіданні Алла Загородня: «Скромность ведет в безизвестность».

Загалом, упродовж більш ніж двох годин засідання Координаційної ради розвитку малого та середнього підприємництва Дніпровського району відбувалася жвава й зацікавлена дискусія з актуальних для присутніх осіб питань, в якій також узяли участь начальник відділу торгівлі та споживчого ринку Сергій Сергійчук, начальник відділу з питань власності Вадим Майоров, відомий громадський діяч Михайло Кругляк, Василь Слюсаренко – від «Спілки кооператорів України» та інші.

Підготовлено відділом з питань внутрішньої політики та зв’язків із громадськістю.

Перейти до спискуВерсiя для друку