Головна  →  Новини  →  24 квітня 2015

Від сезону до сезону: у районі підбито підсумки опалювального періоду

Від сезону до сезону: у районі підбито підсумки опалювального періоду

Про підсумки проведення опалювального сезону 2014-2015 років у Дніпровському районі та про взаємодію відділу ведення Державного реєстру виборців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації із суб’єктами подання відомостей йшлося під час засідання колегії райдержадміністрації під головуванням її очільника Ярослава Горбунова та за участю його першого заступника Ігоря Щербака, заступника Алли Загородньої, керівника апарату Віктора Сушинця.

Як доповіла членам колегії начальник управління житлово-комунального господарства та будівництва райдержадміністрації Надія Косар за активної діяльності районного оперативного штабу (на його засіданнях постійно звітували керівники підприємств, установ та організацій про виконання заходів щодо підготовки до опалювального сезону) до включення опалення було підготовлено було 1312 житлових будинків всіх форм власності (комунальної власності 1021; будинків ЖБК – 134; будинків ОСББ – 20; відомчих будинків – 43; інвестиційних будинків – 68; гуртожитків – 26).

Довідково:

Теплопостачання житлових будинків забезпечували ПАТ АЕК «Київенерго», ТОВ «Євро-Реконструкція». Магістральні, розподільчі теплові мережі та бойлерні в районі обслуговують РТМ «Дарниця», РТМ «Троєщина», РТМ «Позняки». Під час підготовки житлового фонду до зимового періоду фахівцями КП «Керуюча дирекція Дніпровського району м. Києва» було придбано матеріали, запірну арматуру, труби, комплектуючі, скло віконне, теплоізоляційний матеріал, матеріали для ремонту електрообладнання та мереж на суму 2 млн 377 108,3 тис грн. Задля забезпечення сталого проходження опалювального періоду, комунальниками були проведені роботи з енергозбереження (ущільнення та утеплення вхідних дверей технічних приміщень – 416 шт., утеплення слухових вікон та продухів – 120 шт., ремонт, ущільнення та скління віконних рам у місцях загального користування – 1550 м2, монтаж дверних пружин – 520 шт. Відновлення теплоізоляції нутрішньобудинкових інженерних мереж, промивання мережною водою внутрішньобудинкових систем опалення – 221шт. Задля енергозбереження та зменшення витрат використання електроенергії на освітлення місць загального користування в електрощитових 4-х житлових будинків  встановлено реле часу.

Відповідними працівниками ЖРЕО 401-412 постійно перевірялась справність резервних джерел електропостачання житлових будинків. Були проведені роботи з рівномірного розподілу електронавантаження за фазами. В електрощитових житлових будинків було замінено два будинкових лічильників обліку електроенергії. За рахунок складової тарифу та міської програми з ремонту житлового фонду відремонтовані покрівлі (окремі місця) на 297 будинках загальною площею 24045 м2 та виконано герметизацію стиків стінових панелей на 112-ти житлових будинках площею 11907 м.пог. на суму 1 067, 2 тис. грн.

За словами Надії Косар, до початку опалювального сезону за кошти комунального підприємства «Керуюча дирекція Дніпровського району м. Києва» було повірено 30 будинкових приладів обліку теплової енергії та відремонтовано 5 лічильників, що на балансі підприємства. За рахунок коштів, що надійшли від орендної плати, було змонтовано 10 приладів обліку теплової енергії та взято на комерційний облік, а також 33 прилади обліку теплової енергії за рахунок інвестиційних коштів ПАТ «Київенерго».

Як було зазначено на колегії, опалювальний сезон 2014/2015 року пройшов стабільно, без суттєвих аварійних ситуацій. Пошкодження, які виникали на зовнішніх розподільчих теплових мережах, оперативно усували фахівці ПАТ «Київенерго» разом із спеціалістами житлово-експлуатаційних організацій.

За час проходження опалювального сезону було зареєстровано 71 порив на внутрішньобудинкових інженерних мережах, 4 пориви на зовнішніх водопровідних мереж ПАТ АК «Київводоканал», 23 пориви на зовнішніх теплових мережах. Протягом опалювального періоду були втручання у внутрішньобудинкову мережу центрального опалення. Мешканцям, що здійснили переобладнання системи ЦО, вручено 184 приписи та подано 13 позовних заяв. Разом із тим від мешканців ЖРЕО 401-412 надійшло 1073 звернення на незадовільну температуру центрального опалення, на перерахунки за непрацюючі рушникосушарки тощо.

Підсумовуючи викладене, доповідачка наголосила на тому, що найбільш гостро постала проблема необхідності проведення першочергового капітального ремонту окремих елементів житлових будинків, зокрема, покрівель та фасадів. У зв’язку з різким коливанням температурного режиму значно збільшується кількість випадків затікання вологи у квартири через покрівлі та стики стінових панелей. Також гострою проблемою є промерзання стін. Часткові ремонти, які проводять структурні підрозділи ЖРЕО 401-412, вирішують проблему лише на короткий час або зовсім її не вирішують.

Сьогодні ці питання потребують негайного вирішення, – наголосила Надія Косар. Найважливіша проблема – це відсутність фінансування, що негативно впливає на якісне обслуговування житлового фонду та утримання його в належному санітарно-технічному стані, оскільки  основним джерелом доходів комунального підприємства є плата  за утримання будинків та прибудинкових територій (квартирна плата), діючий середній тариф якої не відповідає собівартості.

      Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Людмила Шаміна доповідала про взаємодію відділу ведення Державного реєстру виборців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації із суб’єктами подання відомостей.

У 2014 році відбулися всі види виборів, передбачені Законодавством: позачергові вибори Президента України, позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради, позачергові вибори народних депутатів України. За цей період до відділу звернулось рекордна кількість громадян України: 7569 заяв і 3946 електронних запитів в Особистому кабінеті виборця. З них:

1136 заяв – про включення до Реєстру (839 заяв від виборців 1991–1996 років народження, що складає 74 % від загальної кількості заяв про включення);

740 заяв – щодо зміни ідентифікаційних даних виборців;

 468 заяв – щодо зміни виборчої адреси;

 5225 заяв – щодо тимчасової зміни місця голосування (930 заяв від громадян України, виборча адреса яких відноситься до меж тимчасово окупованої території).

 Слід зазначити, що хоча і не було зафіксовано велику кількість заяв від виборців щодо нездатності самостійно пересуватися, разом з тим, багато хто з них в телефонному режимі висловлювали обурення щодо відсутності в списках голосування вдома. Для порівняння, в 2009 році кількість нездатних самостійно пересуватися громадян України, зареєстрованих в Дніпровському районі міста Києва складала 2700 осіб, станом на сьогодні – це 1322 особи.

 Крім того, в 2014 році у відділі ведення Державного реєстру виборців зареєстровано найбільшу кількість заяв (839) серед районів міста Києва про включення до Реєстру від громадян України, народжених в 1991-1996 роках, шо складає 0,31% від кількості виборців в районі. Це дає підстави зробити висновок, що подання відомостей періодичного поновлення районним відділом Державної міграційної служби міста Києва здійснюється не в повному обсязі. Ця статистика свідчить й про високу активність молоді Дніпровського району в місті Києві.

 Також слід зазначити, що надання відомостей періодичного поновлення не в повному обсязі є проблемою не тільки Дніпровського району міста Києва. Засобами Служби розпорядника Державного реєстру виборців в 2013 році було запроваджено програмний сервіс «Особистий кабінет виборця», за допомогою якого виборець має можливість он-лайн перевірити свої персональні дані в Реєстрі. Протягом 2014 року в «Особистому кабінеті виборця» на офіційному сайті Центральної виборчої комісії було зареєстровано 3946 електронних запитів осіб щодо перевірки включення себе до Реєстру на території Дніпровського району міста Києва, серед них виявили свою присутність у Реєстрі 2904 особи; виявили присутність в Реєстрі, але з позначкою про зняття з реєстрації – 83 особи; відсутні в Реєстрі – 959 осіб, що складає 33 % від загальної кількості осіб, які звернулись до сервісу. Після звернення відділу ведення до невключених осіб, а також до районного відділу ГУ ДМС в порядку уточнення до Реєстру було внесено відомості про 764 виборців.

 За словами Людмили Шаміної, найкращим способом розв’язання цієї проблеми на загальнодержавному рівні є якнайшвидше впровадження електронної інформаційно-телекомунікаційної системи «Єдиний державний демографічний реєстр» відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

 Водночас, було б доцільно районному відділу ДМС на своєму рівні організувати електронний облік відомостей про громадян України, які отримують паспорт у зв’язку з досягненням 16-річного віку, для подальшого формування відомостей періодичного поновлення для відділу ведення Державного реєстру виборців.

 

 Підготовлено у відділі з питань внутрішньої політики і зв’язків із громадськістю.

 

Перейти до спискуВерсiя для друку