Головна  →  Оголошення  →  24 червня 2016

Східноєвропейське партнерство з питань енергоефективності та екології та Програма IQ energy

Е5Р — це багатосторонній донорський фонд на суму 168 млн. євро, заснований під час головування Швеції у Європейському союзі у 2009 р., для сприяння інвестиціям у проекти підвищення енергоефективності та екології, насамперед у Східноєвропейському регіоні. Фонд, який спочатку вів активну роботу в Україні, у 2014 році поширив свою діяльність, охопивши Вірменію, Грузію та Молдову, а також має намір почати роботу в Азербайджані та Білорусі.

У фонді Е5Р акумулюються фінансові внески з боку Європейського Союзу та групи, до якої входять понад 18 країн, зокрема, країни, що користуються допомогою фонду. Ці кошти використовуються для надання грантів на виконання проектів у муніципальному секторі. Проекти, затверджені для впровадження в Україні, показали, що гранти E5P можуть залучати інвестиції, середній обсяг яких уп’ятеро перевищує обсяг наданих грантів. Кошти, що виділяються на гранти, є гнучкими, враховують пріоритети кожної країни-отримувача і загалом спрямовані на скорочення споживання енергії, зменшення забруднення навколишнього середовища і викидів парникових газів. Фонд також сприяє діалогові з питань політики та регуляторної реформи.

Більш детальна інформація: ukraine-uk.e5p.eu

Програма IQ energy це Фінансовий Інструмент для сприяння удосконаленням у сфері енергоефективності в житловому секторі України у відповідності до європейських стандартів енергоефективності. Програму було розроблено Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) і вона підтримується донорами з метою надання технічної допомоги та грантів.

Проекти енергоефективності, яким надаватиметься підтримка, складатимуться з інвестицій у високопродуктивні енергоефективні технології та заходи, стосовно яких можна очікувати досягнення енергоефективності на рівні, щонайменше на 20% вище ніж у порівнянні з середньо ринковими показниками. 

Для полегшення пошуку енергоефективного обладнання та матеріалів, які відповідають критеріям такого фінансування, ЄБРР створив бази даних “Перелік прийнятних матеріалів та обладнання” (Каталог Технологій) та “Перелік прийнятних постачальників та монтажних організацій” (Каталог  Постачальників). Технології та матеріали, які включені до Селектору Технологій, відповідають високим стандартам, встановленим ЄБРР на основі доведеної методології, яка використовується в багатьох країнах. Цю інформацію можна знайти на спеціалізованому веб-сайті www.iqenergy.org.ua/technologies.

В рамках цієї програми ЄБРР співпрацює з фінансовими установами в Україні; це означає, що фінансування зазначених заходів у сфері енергоефективності буде доступним через кредити кількох українських банків, які є учасниками Програми.

Ці кредити можуть бути надані зацікавленим приватним власникам  житла, у тому числі окремим власникам житла, групам співвласників, та об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), та житловим  кооперативам. Окрім фінансування, проект надає своїм учасникам консультаційні послуги з питань, що стосуються енергозберігаючого обладнання та технологій.

Також, в залежності від кількості обраних заходів енергоефективності, інвестиції в прийнятні технології та матеріали можуть відповідати вимогам на заохочувальні платежі  (гранти) у розмірі 15%-20% від суми інвестицій для фізичних осіб та 25%-35% — для об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Програма підтримується механізмом заохочення за рахунок грантових коштів на загальну суму 15 мільйонів євро, наданих Східноєвропейським Партнерством в сфері енергоефективності та екології (“E5P”), та грантом технічної допомоги для реалізації програми, що надається у рівній частці від E5P та Шведським Агентством з Міжнародного Співробітництва та Розвитку (Sida). Індивідуальний позичальник може отримати кредит до 15 000 євро (у гривневому еквіваленті) для інвестування в енергоефективні проекти та грант до 3 000 євро. Заохочення (грант) розраховується як відсоток меншої будь-якої суми кредиту або вартості заходів підвищення енергоефективності (включаючи монтажні роботи). Чим більше заходів впроваджено, тим більший грантовий відсоток — 15% у разі, коли інвестиція стосується лише однієї категорії продуктів і технологій з Каталогу Технологій, і 20% у разі впровадження заходів з більш ніж однієї категорії.

Окрім того, в рамках Програми IQ energy увага надаватиметься наданню технічної допомоги проектам на рівні багатоквартирних будинків. Консультант проекту розробить концептуальний дизайн, запропонує і оцінить заходи чи комплекси заходів, а також перевірить роботи з монтажу енергоефективного обладнання. Буде також розроблено методику оцінки енергетичної ефективності для розрахунку економії енергії та скорочення викидів CO2.

Стосовно кредитів і грантів, що надаються об'єднанням власників житла, максимальний розмір не встановлюється. Грантовий відсоток становитиме 25% або 35% в залежності від кількості категорій Каталогу Технологій, що використовуються в проекті енергоефективності.

Більш детально: www.iqenergy.org.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку