КМДА Київська міська державна адміністрація


17 серпня 2016

Відвідини флагману місцевої промисловості, поважного і за кордоном

Відвідини флагману місцевої промисловості, поважного і за кордоном

Черговим об’єктом ознайомлення з виробничою та соціальною діяльністю підприємств, установ і організацій нашого району для голови Дніпровської районної державної адміністрації Петра Онофрійчука стало Публічне акціонерне товариство «Укрпластик», що розташоване біля станції метро «Лівобережна».

Невдовзі це наше знане на весь світ підприємство, що після 1927 року заснування носило назви Київський каніфольно-скипидарний завод, Київський хімічний комбінат, Київський завод полімерних матеріалів, зрештою, УКРПЛАСТИК відзначатиме вже 90-річний ювілей. І за десятиліття своєї діяльності декілька разів змінювався його виробничий профіль: спочатку тут вироблялася дерев’яна тара, потім – ефірні масла та смоли, а вже за тим настала ера пластмас і плівок.

Останнє – виробництво сучасних полімерних гнучких пакувальних матеріалів у відповідності з міжнародними стандартами якості та норм екологічної безпеки започатковане з приходом на посаду директором заводу знаного раціоналізатора, винахідника, науковця, зрештою, успішного підприємця, повного кавалера орденів «За заслуги» І, ІІ, ІІІ ступенів Олександра Галкіна, який очолив підприємство в листопаді 1997 року і рвучко вивів його у топ-15 європейських виробників цієї галузі, і на 1 місце – в регіоні Східної Європи.

Відтак, ПАТ «Укрпластик» є беззастережним флагманом і місцевої індустрії. На сьогодні питома вага «Укрпластику» в обсягах реалізації промислової продукції підприємствами Дніпровського району становить майже 30% (на загальну суму більше мільярда гривень), а в обсягах експортованої продукції – майже 50%. Заздрісною є й середня зарплатня на цьому підприємстві – майже 13 тисяч гривень на місяць.

Компліментами з приводу зусебічно флагманського позиціонування підприємства «Укрпластик» у сферах виробництва, осягання ринків збуту та впроваджених умов праці й розпочав свою робочу зустріч очільник районної влади Петро Онофрійчук з головою правління ПАТ «Укрпластик» Іриною Мірошник, у якій також узяли участь заступник голови Дніпровської РДА Алла Загородня і начальник відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики Григорій Лобач.

Керівник підприємства, Ірина Миколаївна, розповіла гостям про основні тенденції його розвитку, що характеризуються ще більшим розширенням обсягів виробництва, відтак, відкриттям нових робочих місць і виходом на нові ринки збуту. Хоча, через поточні зовнішньополітичні процеси, питома вага реалізації продукції «Укрпластику» саме в Україні вперше за останні роки перевищила долю експортованої, проте у кількісних показниках йде поширення експорту до країн Балтії, СНД, Центральної та Східної Європи, а також регіонів Ближнього та Середнього Сходу.

Гості заводу із цікавістю відгукнулися на пропозицію відвідати виробничі корпуси лідера місцевої індустрії, що, втім, коштувало їм чималого клопоту: «Укрпластик» - режимний об’єкт підвищеної технологічної небезпеки, тож довелося заповнити персональні медичні карти, екіпіруватися у спецодяг, позбутися на час виробничого екскурсу окремих особистих речей і валіз, зокрема, фотоапаратури, пройти пункт санобробки і лише потім потрапити до царини виробництва найсучаснішим закордонним (німецьким, японським тощо) устаткуванням і технологічними лініями аж до використання роботів. Що й казати: враження фантастичні! Та у ХХІ столітті без таких стандартів вимогливості мріяти про завоювання міжнародного ринку – зась, а «Укрплатик» його опановує наступально.

Що ж до візуальних спостережень виготовлюваної на наших очах пакувальної продукції – то наче потрапили до супермаркету: повсюдно ж упаковки всім нам добре відомих видів молочної продукції, напоїв, кави, чаю, морозива, різноманітних снеків, шоколадних виробів тощо – всі ці різнокольорові обгортки відомі всім, а виробляються виключно тут, в «Укрпластику».

А закладалося все це всеосяжне виробництво упаковок не лише для харчової, а й косметичної та фармакологічної галузей, як уже зазначалося, трагічно загиблим три роки тому засновником ПАТ «Укрпластик» Олександром Галкіним. Отож, із вдячністю прийнявши із рук голови місцевого органу влади Подяку Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, теперішній голова правління ПАТ «Укрпластик» Ірина Мірошник попрохала сприяння у клопотанні про встановлення меморіальної дошки Олександру Олексійовичу Галкіну на будівлі Національного університету харчових технологій, який він колись із відзнакою закінчив, про що їй було обіцяно.

Знати, шанувати та пропагувати тих, кому зобов’язані передовими міжнародними позиціями хоча б у чомусь – наш громадянський, і тим більше владний обов’язок. Нещодавно видана Іриною Мірошник книга з промовистою назвою «Галкін», яку керівники районної влади з вдячністю прийняли, цю повчально-виховну місію вже виконує.

Довідка про підприємство

 Повна назва підприємства      Публічне акціонерне товариство «Укрпластик»

Юридична адреса                      02002 м. Київ, вул. Є. Сверстюка (М. Раскової), 1

Рік заснування                            1927 р. (з 2000р. – ВАТ «Укрпластик»)

Основні види діяльності            виробництво гнучких пакувальних матеріалів

Керівник підприємства    Мірошник Ірина Миколаївна, заслужений працівник промисловості України, заступник голови Федерації роботодавців м. Києва, лауреат XIX загальнонаціональної премії «Людина року-2014» у номінації «Промисловець року»

 У червні 2016 року підприємство відзначило 89 років свого заснування.

 Історія підприємства, досягнення

У 1927 році на лівому березі Дніпра в передмісті Києва було створено підприємство, яке в 1932 р. перетворилося на Київський каніфольно-скипидарний завод. Підприємство виробляло лісохімічну продукцію для підприємств Радянського Союзу.

З початком Великої Вітчизняної війни завод у липні 1941 р. евакуювали на Урал, де він працював для потреб оборони країни. Після війни на відновлення виробництва було виділено 2,2 млн. руб. і вже в 1945 р. на Дарницькому лісохімзаводі, як тоді називали підприємство, було відновлено випуск продукції.

У січні 1960 р. завод перейменували в Київський хімічний комбінат. Так виникло одне з перших українських підприємств з переробки полімерних матеріалів. У 1966 р. підприємство перейменували в Київський завод полімерних матеріалів. У тому ж 1966 р. на базі заводу було організовано виробниче об'єднання УКРПЛАСТИК, до складу якого увійшли профільні підприємства країни.

У 1997 р. УКРПЛАСТИК очолив Олександр Галкін, який створив потужний науково - промисловий комплекс з наукомісткими технологіями виготовлення гнучких пакувальних матеріалів. У травні 2013 року Галкін О.О. трагічно загинув.

Компанія забезпечує повний виробничий цикл виготовлення гнучких полімерних пакувальних матеріалів - від гранул і фарб до готових рулонних матеріалів і пакетів. УКРПЛАСТИК - найбільший у Східній Європі виробник гнучких пакувальних матеріалів, який працює з компаніями харчової, косметичної, фармацевтичної та інших галузей в різних точках світу. Компанія забезпечує потреби потужних транснаціональних компаній «Danone», «Lactalis», «Nestle», «PepsiCo», «Tchibo», Kraft Foods®, Nestle®, МАRS®, Roshen®, Konti® та вітчизняних підприємств, у тому числі виробників макаронів, молокопереробної, кондитерської, масложирової, фармацевтичної та інших галузей.

Український виробник упаковки вперше в історії увійшов в ТОП-20 європейських компаній даного профілю.

За підсумками щорічного всеукраїнського проекту «Екологія, довкілля та природокористування в Україні», компанію «УКРПЛАСТИК» визнали найкращою за рівнем упровадження екологічно безпечних, енергоефективних і ресурсозберігаючих технологій. Нещодавно УКРПЛАСТИК очолив в Україні міжнародну екологічну ініціативу ООН «Save food», яка спрямована на збереження харчових продуктів і зменшення харчових відходів.

Показники діяльності підприємства

За результатами реалізації інноваційних проектів підприємство задіяло інноваційно-виробничий комплекс переробки полімерів потужністю 50 тисяч тонн на рік.

            Цей комплекс поєднує виробництво багатошарових ресурсозберігаючих полімерних плівок та їх повну переробку у пакувальні матеріали у єдиному технологічному просторі із використанням технологій флексографічного та ротографічного друку, цифрових технологій, лазерної техніки і автоматичних комплексів, технології виготовлення ламінованих пакувальних матеріалів розчинними та безрозчинними клеями, а також вакуумних пакетів та матеріалів для пакування у модифікованому газовому середовищі.

            Продукція експортується до Росії, інших країн СНД та до країн Центральної та Східної Європи.

У І півріччі 2016 року за рахунок власних коштів інвестовано на розвиток виробництва 148,9 млн. грн.

Питома вага ПАТ «Укрпластик» в обсягах реалізації промислової продукції підприємствами району становить 29% (зростання на 26,9% за 2015 рік), в обсягах експортованої продукції – 48%.

 Основні показники фінансово-господарської діяльності

ПАТ «Укрпластик» за 2012-2016 роки

Показники

2012

2013

2014

2015

2016

(І півріччя)

1

Обсяг реалізованої продукції, млн. грн.

1272,7

1274,2

1441,8

1829,8

1052,2

2

Поставка продукції на експорт, млн. дол.США

81,1

95,1

135,4

581,4

млн. грн

370,2

млн. грн

3

Середньооблікова чисельність працюючих, осіб

1335

1415

1326

1270

1368

4

Середньомісячна заробітна плата, грн.

6807

8000

8066

10470

12840

Вирішення соціальних питань

На ПАТ «Укрпластик» працюють сім’ями, є трудові династії, активно діє Рада ветеранів.

Підприємство бере активну участь в наданні допомоги учасникам (їх сім’ям) проведення АТО у східних областях України. Зокрема, постійно передаються матеріально-технічні засоби, продукти харчування, одяг, взуття, для військовослужбовців в зоні проведення АТО, які є працівниками підприємства.

За ініціативи голови правління ПАТ «Укрпластик» Мірошник І.М. влітку 2013 року був створений Міжнародний благодійного фонд імені Олександра Олексійовича Галкіна, засновника української пакувальної індустрії, заслуженого працівника промисловості України, повного кавалера орденів «За заслуги» І, ІІ, ІІІ ступенів.

Зокрема, за рішенням Опікунської ради фонду надаються іменні стипендії студентам Національного університету харчових технологій, де Галкін О.О. здобував освіту.

 

Підготовлено у відділу з питань внутрішньої політики та звязків з громадськістю за інформацією відділу з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.