Головна  →  Новини  →  18 листопада 2016

Книга рекордів України: найбільший «пакет пакетів на переробку» зареєстрований у Дніпровському районі

Книга рекордів України: найбільший «пакет пакетів на переробку» зареєстрований у Дніпровському районі

До Всесвітнього дня переробки відходів у Дніпровському районі столиці відбулась презентація інноваційного пілотного проекту у сфері поводження з відходами. Крім того, у рамках заходу було продемонстровано процес переробки, а також вироби з вторинної сировини, проведено реєстрацію найбільшого «пакету пакетів на переробку», який почали збирати ще 1 листопада. 2016 року до Всесвітнього дня вторинної переробки відходів.

Організатором проведення презентації даного проекту виступило виробничо-заготівельне підприємство «Київміськвторресурси». За його словами керівника Ольги Малахової-Чуднер метою даного пілотного проекту є привернення уваги влади, громадськості, представників промислових підприємств та організацій до проблеми вторинної переробки відходів. 

У презентації, яка відбувалась на цьому підприємстві 16 листопада, взяли участь в. о. першого заступника голови Дніпровської РДА В. Сушінець, депутат Київради О. Костюшко, заступник директора департаменту житлово-комунальної інфраструктури КМДА О. Малихін, заступник начальника управління екології та природних ресурсів департаменту з питань благоустрою та збереження природного середовища КМДА О. Савченко, голова громадської ради при Дніпровській РДА А. Павленко, представники райдержадміністрацій столиці, переробників вторсировини, громадських організацій «Україна без сміття», «Україно! Я за тебе!», «Труханів острів», «Let’s do it, Ukraine!» тощо.

Учасники заходу активно обговорили цілу низку актуальних проблем щодо вторинної переробки відходів, зокрема – питання щодо розширення мережі приймальних пунктів вторсировини, а також можливість збільшення кількості переробних підприємств, які б користувалися в свій діяльності законними підставами та переробляли вторинні відходи. Прогнозований ефект від такої діяльності – збільшення до 12% обсягу перероблених ресурсоцінних відходів. А відтак – зменшення навантаження на полігони твердих побутових відходів, які переповнені. Набагато покращився би й стан навколишнього природного середовища. Крім того, що не менш важливо, додатково створювались би нові робочі місця. Наприклад лише відкриття одного (додаткового до існуючих) приймального пункту дає можливість працевлаштувати 7 киян. А також громадяни могли б забезпечуватись додатковим заробітком – адже збільшувався би перелік ресурсоцінних позицій.

Довідково:

Місце проведення заходу було обрано невипадково. Хоча на тому, що займаються вторинною переробкою, наголошують чимало різних комерційних структур, але настільки «активно», що на нинішній час «Київміськвторресурси» – єдине в Києві заготівельне підприємство, яке приймає від населення використані поліетиленові пакети (різнокольорові, будь-яких виробників, в будь-якому стані, «маєчки», які використовувались для упаковки продуктів харчування, промислових товарів тощо), проводить їх первинну переробку. А потім – спрямовує «напівфабрикати» на кінцеву переробку до інших столичних спеціалізованих переробних підприємств, які долучилися до пілотного проекту у сфері поводження з відходами. У підсумку перероблена вторсировина стає пластиковими трубами, лопатами, пластиковою пакувальною тарою, новими поліетиленовими пакетами та іншими товари господарського вжитку.

Під час заходу керівник «Київміськвторресурсів» Ольга Малахова-Чуднер влаштувала для його учасників екскурсію підприємством та продемонструвала технологічний процес переробки використаних пластикових пакетів, а також зіпсованої пластикової тари, використаної поліетиленової плівки тощо.

Також відбулася реєстрація у книзі рекордів України найбільшого «пакету пакетів на переробку» (який почали збирати ще 1 листопада 2016 року). Його довжина склала 22 м 10 см, діаметр 1 м. Зі слів організаторів, до цього «суперпакету» увійшли 410 тисяч різних пакетів та пакетиків. Загалом же, за цей час, до приймальних пунктів підприємства кияни здали близько 20 тонн вторсировини цього типу. Пілотний проект зі збирання поліетиленових пакетів триває і організатори разом із учасниками акції пропонують перейняти цю практику колегам із інших регіонів України.

 Підготовлено відділом з питань благоустрою та контролю за охороною природного середовища.

Перейти до спискуВерсiя для друку