КМДА Київська міська державна адміністрація


14 грудня 2016

Вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

Вшанували учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

14 грудня відзначається День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цього дня ми віддаємо шану самовідданості, мужності та патріотизму тих, хто прийняв на себе удар ядерної стихії. Завдяки героїчному подвигу ліквідаторів вдалося запобігти іще більш трагічним наслідкам аварії та відвернути наймасштабнішу в історії людства екологічну катастрофу. Багато з них, на жаль, уже відійшли у вічність, залишивши смуток та біль у наших серцях.

Сьогодні, вшановуючи пам'ять героїв-ліквідаторів, Президент України Петро Порошенко поклав квіти до Меморіального кургану героям Чорнобиля на території церкви Святого Архангела Михаїла та пам’ятного знаку "Воїнам Чорнобиля", що на проспекті Миру в Дніпровському районі столиці.

Разом із главою держави у церемонії взяли участь Перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів та інші члени Уряду, Перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, народні депутати, заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник, голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Петро Онофрійчук та його заступники, ліквідатори аварії на ЧАЕС, родичі загиблих героїв Чорнобиля, представники духовенства та громадськості. Вінки та квіти покладені до кургану на пам'ять загиблих. Учасники церемонії вшанували пам`ять загиблих ліквідаторів хвилиною мовчання.

В Україні Чорнобильська катастрофа стала національною трагедією. Нині статус постраждалих за інформацією від управління праці та соціального захисту населення Дніпровського району міста мають 8339 осіб, з них 5439 - учасники ліквідації наслідків аварії. Такі, що потерпіли (I, II, III,IV категорій, серія Г) – 1466 дніпровчан. Також у районі проживають 48 учасників ліквідації інших ядерних аварій, 856 дітей, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи та 618 евакуйованих із зони відчуження в 1986 році.

Цьогоріч відзначаються кілька ювілейних пам’ятних дат: 30-ті роковини Чорнобильської катастрофи, 30 років з моменту завершення будівництва об’єкта «Укриття» та 10 років від визначення Дня ліквідатора. 2016 рік  оголошено в Україні роком вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і пам'яті жертв Чорнобильської катастрофи. Сьогодні є нагода святкувати і чергову перемогу – нещодавне завершення насування нового безпечного конфайнмента на об’єкт «Укриття» і убезпечення людства від радіоактивного ворога не менш ніж на століття.

 Довідково:

14 грудня – дата введення в 1986 році в експлуатацію першого саркофагу над руїною Чорнобильської атомної електростанції, в Україні відзначається Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати був підписаний Президентом В. Ющенком 10 листопада 2006 року.

Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не було прийнято, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування було офіційно дозволено, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій, але дотепер було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.

У ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, що належить до найбільших катастроф техногенного характеру в історії людства, брали участь люди найрізноманітніших спеціальностей – пожежники, військовослужбовці, енергетики-атомники, інженери-конструктори, будівельники, прості працівники і селяни, в екстреному порядку  були мобілізовані для усунення наслідків аварії. Цих героїв  за найскромнішими підрахунками, було не менше як 600 тисяч осіб. На жаль, більшості їх вже немає з нами. Проте подвиг їх живе у пам’яті наших громадян.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики

 



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.