КМДА Київська міська державна адміністрація


14 березня 2017

14 березня – День українського добровольця

14 березня – День українського добровольця

Сьогодні ми вшановуємо мужність та патріотизм воїнів, які серед тих, хто першими став на  захист незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України. День українського добровольця встановлений постановою Верховної Ради України 17 січня 2017 року і цьогоріч відзначається вперше.

Саме 14 березня, у 2014 році більше п’яти сотень учасників Самооборони Майдану вирушили на військовий полігон в Нові Петрівці Київської області для проходження військової підготовки з метою подальшої участі у воєнних діях. Вчителі, лікарі, студенти, підприємці, айтішники – сотні майданівців – рушили з барикад Майдану на дальні барикади Донбасу боронити незалежність України та стали ідеологічною основою нової української армії. Як наслідок, з лав Самооборони Майдану було сформовано Перший добровольчий батальйон Національної гвардії. Так розпочався бойовий шлях першого добровольчого батальйону. У березні 2014-го добровольчі батальйони організовувалися у багатьох містах України.

На той час Україна фактично не мала боєздатної армії. Однак, саме завдяки учасникам добровольчих батальйонів та формувань, які активно створювались та вирушали в зону воєнного конфлікту, вдалося створити справжню боєздатну армію та не допустити просування ворога далі материковою Україною.

Цього дня пройдуть заходи з ушанування мужності і патріотизму та збереження пам'яті про славетних героїв-добровольців, які загинули під час виконання обов'язків у складі добровольчих формувань. Адже подвиг українських добровольців – це приклад для усіх наступних поколінь. Це свято є символом відданості своїй Батьківщині, віри у те, що Україна – суверенна, незалежна держава, яка завжди буде єдиною.

З нагоди Дня українського добровольця у Дніпровському районі також пройдуть заходи. У навчальних закладах проводитимуться зустрічі з учасниками АТО, бійцями добровольчих батальйонів, тематичні виховні години. У районних  бібліотеках пройдуть цикли патріотичних уроків «Новітні сторінки історії України», відеопереглядів «Мистецтво дарувати добро: подвиг українських волонтерів», інформаційних годин «Українські добровольці на захисті національних інтересів України».   

 Підготовлено відділом з питань інформаційної політики



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.