Головна  →  Новини  →  26 квітня 2017

Засідання Колегії Дніпровської райдержадміністрації: про підсумки опалювального сезону 2016/2017 років та запровадження Громадського бюджету

Засідання Колегії Дніпровської райдержадміністрації: про підсумки опалювального сезону 2016/2017 років та запровадження Громадського бюджету

Під головуванням очільника Дніпровського району Петра Онофрійчука 25 квітня відбулося чергове засідання Колегії Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

Про підсумки опалювального сезону 2016/2017 років доповідала начальник управління  житлово-комунального господарства райдержадміністрації Надія Косар, а також директор КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва» Сергій Прогонюк та керівники управління освіти, управління охорони здоров’я і управління культури, туризму та охорони культурної спадщини райдержадміністрації.

Опалювальний сезон було розпочато з 12 жовтня 2016 року на підставі розпорядження Київської міської держадміністрації від 11.10.2016  № 985. Подачу теплоносія у житлові будинки району було здійснено планомірно - з 12 по 19 жовтня 2016 року, відповідно до виданих теплопостачальними організаціями нарядів на підключення.

Протягом опалювального періоду 2016-2017 рр. в Дніпровському районі теплопостачанням було забезпечено 1335 житлових будинків всіх форм власності, а саме: комунальної власності – 1019; будинків ЖБК – 133; будинків ОСББ – 25; відомчих будинків – 43; інвестиційних будинків – 93; гуртожитків – 22 од. Теплопостачанням житлові будинки забезпечувались  від джерел ПАТ „Київенерго” (691 житловий будинок) та  ТОВ „Євро-Реконструкція” (644 житлових будинки). Була налагоджена співпраця з керівниками організацій, які обслуговують житловий фонд некомунальної форми власності щодо своєчасної підготовки будинків некомунальної форми власності (ЖБК, ОСББ, відомчі, інвестиційні) до зимового періоду (проводилися зустрічі, надсилалися листи тощо).

Слід відзначити, що завдяки більш якісній підготовці до опалювального сезону було зареєстровано меншу кількість аварійних пошкоджень внутрішньобудинкових мереж центрального опалення (168 пошкоджень цього опалювального сезону, а минулого – 195).

Активно ведеться робота щодо впровадження енергоефективних заходів у житлово-комунальному господарстві району. Завдяки широкому інформуванню у 2016 році 7 ОСББ Дніпровського району стали   переможцями конкурсу проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках, де створено ОСББ на умовах співфінансування. На умовах співфінансування у будинках були виконані такі роботи: вул. Ентузіастів, 47 – ремонт ІТП; Дарницький бул., 9 – ремонт циркуляційної мережі; Дніпровська наб., 13 – заміна  вікон; Русанівська наб., 6 – ремонт інженерних мереж; вул. Сверстюка, 8-а – ремонт інженерних мереж; бул. Я. Гашека, 18 – ремонт ІТП; вул. Ентузіастів, 29/2 – утеплення торцевих стін будинку. В результаті скоротилися обсяги спожитого тепла. Так після реконструкції ІТП на вул. Ентузіастів, 47 лише за січень-березень 2017 року було спожито на 41 Гкал менше, ніж за аналогічний період минулого року.

В поточному році для участі у програмі співфінансування енергоефективності в будинках ЖБК та ОСББ від мешканців Дніпровського району до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської держадміністрації подано 20 проектів для участі у конкурсі, що майже втричі більше порівняно з минулим роком. За результатами конкурсу 10 проектів визначено переможцями та іще схвалено 9 проектів, які будуть реалізовані у разі виділення додаткових коштів з міського бюджету. Основними видами робіт, які бажають виконати мешканці у своїх будинках, є: заміна вікон та дверей, реконструкція теплопунктів і встановлення ІТП та утеплення фасадів.

Зважаючи на позитивне сприйняття програми співфінансування капітальних ремонтів у житлових будинках ОСББ та ЖБК та з метою залучення до цих заходів мешканців будинків інших форм власності у поточному році міська влада вперше запровадила унікальний механізм співфінансування реконструкції, реставрації, проведення капітальних ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирних будинках міста Києва різних форм власності, які зведені більше ніж 10 років тому. Замовником виконання даних робіт визначено КП «Київжитлоспецексплуатація». Наразі до КП «Київжитлоспецексплуатація» надійшло 23 заяви від мешканців Дніпровського району (8 – від мешканців будинків комунальної форми власності, та 15 – від ЖБК і ОСББ). Основними видами робіт, які бажають виконати мешканці, є заміна вікон, ремонт сходових клітин, утеплення фасаду, ремонт інженерних мереж тощо. Відповідно до процедури, після отримання заяви від мешканців, протягом 10-ти днів КП «Київжитлоспецексплуатація» проводить комісійне обстеження будинку та складає проектно-кошторисну документацію на виконання визначених мешканцями робіт. Після цього мешканці мають обговорити зазначене питання на загальних зборах та прийняти рішення щодо виконання або невиконання даних робіт. У разі згоди мешканців на виконання ремонтних робіт  та після накопичення близько 30% суми від їх вартості КП «Київжитлоспецексплуатація» подає заявку до Департаменту житлово-комунальної інфраструктури Київської міської держадміністрації про виділення решти коштів (70%) та розпочинає проведення ремонтних робіт.

Крім зазначених механізмів, організаціям по утриманню та експлуатації житлового фонду некомунальної форми власності (ЖБК, ОСББ) з бюджету м. Києва надається фінансова підтримка. Так у 2016 році на модернізацію освітлення у місцях загального користування виплачено допомогу 155-ти ЖБК і ОСББ на загальну суму 1 млн 80 тис грн. Також, за рахунок коштів Програми економічного і соціального розвитку м. Києва, протягом 2016 року в 30-ти будинках ЖБК та ОСББ виконано роботи з капітального ремонту (заміна вікон, ремонт ІТП, сходових клітин, покрівель тощо). 

У 2017 році міською владою також передбачено 10 млн грн на встановлення охоронних систем для приладів обліку та ліфтового господарства. На даний час заявки  на встановлення охоронних систем надали мешканці 11-ти  будинків Дніпровського району.

 Заходи з енергоефективності впроваджують і комунальні підприємства району. Так КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району м. Києва для економії бюджетних коштів та забезпечення обігріву оранжерейно-парникового господарства і адміністративної будівлі підприємства встановлені два газогенераторні котли марки АНКОТ-300. В якості палива використовуються відходи деревини, отримані під час ведення господарської діяльності підприємства.

Виступаючими було відзначено, що загалом опалювальний сезон 2016/2017 року у Дніпровському районі м. Києва пройшов стабільно, без суттєвих аварійних ситуацій та ускладнень, хоча є низка проблем, які накопичувалися роками. Саме тому, при підготовці житлового фонду до опалювального періоду 2017/2018 років будуть вжиті заходи, спрямовані на вирішення проблемних питань, які виникали протягом опалювального сезону, що минув.

Крім цього, учасники засідання заслухали інформацію про запровадження Громадського бюджету (бюджету участі) міста Києва у 2016-2017 роках.   Начальник фінансового управління Дніпровської райдержадміністрації В’ячеслав Лавров повідомив, що наразі триває впровадження 11 проектів-переможців: визначені розпорядники бюджетних коштів, виділено майже 10 млн грн. на реалізацію проектів, розроблена проектно-кошторисна документація, технічні завдання, проводяться електронні закупівлі, укладаються договори на виконання робіт.  

Для організації та запровадження Громадського бюджету у 2017 році та подальших роках Київрадою затверджено нове Положення про Громадський бюджет міста Києва. Серед новацій – зміни деяких параметрів: передбачається розподіл проектів на великі і малі, встановлення мінімальної кількості голосів за проекти, з яких визначаються переможці, змінено процедуру передачі проектів на експертизу, передбачено створення громадської бюджетної комісії, яка буде супроводжувати  Громадський бюджет.    

За результатами засідання напрацьовано рішення Колегії щодо заходів, спрямованих на підготовку житлового фонду та об’єктів соціальної інфраструктури до нового опалювального сезону 2017/2018 років, зокрема щодо вирішення питань, порушених у скаргах мешканців на незадовільне теплопостачання, проведення роз’яснювальної  роботи серед мешканців щодо запровадження заходів з енергозбереження та своєчасної оплати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами управління  житлово-комунального господарства та фінансового управління райдержадміністрації

Перейти до спискуВерсiя для друку