КМДА Київська міська державна адміністрація


21 травня 2017

Вшанували пам’ять жертв політичних репресій

Вшанували пам’ять жертв політичних репресій

21 травня в Україні - День пам’яті жертв політичних репресій. Цьогоріч виповнюються 80-ті роковини початку Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років.

З метою вшанування пам’яті сотень тисяч безвинно замучених у ті страшні роки в Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили», що в Дніпровському районі столиці, відбулись меморіальні заходи.

У церемонії вшанування пам’яті жертв політичних репресій взяв участь Президент України Петро Порошенко з дружиною, перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, члени Уряду, голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган, голова Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Петро Онофрійчук, представники дипломатичних місій, церковних конфесій, громадськості.

У своїй промові Президент наголосив, що Биківнянський ліс далеко не єдине місце в Україні, де виконувалися і перевиконувалися так звані ліміти на масове знищення людей – розстріл або ув’язнення в таборах ГУЛАГу. Проте це чи не найбільша братська могила в Україні, де спочили  десятки й десятки тисяч невинно убієнних. «Десятки років Радянська влада приховувала страшну таємницю Биківні. А тим часом знаходилися відчайдухи, які навіть в умовах радянської диктатури насмілювалися вимагати правди. Так як це робили наші шістдесятники: Лесь Танюк, Алла Горська та Василь Симоненко.

Глава держави також наголосив, що Биківнянський ліс – місце нашого спільного болю з поляками. І сьогодні ми так само вшановуємо пам'ять тисяч польських патріотів, розстріляних і похованих тут за наказом Сталіна.

Вшановуючи пам’ять жертв політичних репресій, запалили лампадки та разом із квітами поклали їх до Меморіалу жертв тоталітаризму, Братської могили жертв політичних репресій та Пам’ятного знаку польських поховань. Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Колектив Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, на чолі з головою району Петром Онофрійчуком та його заступниками, долучився до меморіальних заходів з вшанування пам’яті жертв політичних репресій.

Довідково.

Указом Президента України від 21 травня 2007 р.  № 431 «Про заходи у зв'язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років» в Україні встановлено День пам'яті жертв політичних репресій, який відзначається щороку у третю неділю травня.

У 1989 році четверта Державна комісія, під тиском фактів і свідчень очевидців, визнала, що в Биківні поховані жертви радянських комуністичних репресій. У 1995 році на виконання розпорядження Президента України від 11 серпня 1994 р. «Про заходи з увічнення пам'яті жертв політичних репресій, похованих у селищі Биківня» засновано Меморіальний комплекс жертвам політичних репресій 1930-х років.

Меморіальний комплекс  міститься на східній околиці Києва - у селі Биківня. Це найбільше в Україні поховання жертв комуністичних політичних репресій. Протягом 30-40-х років ХХ століття в Биківні здійснювалося масове поховання людей, страчених органами НКВС. Тут покояться понад 100 тисяч людей.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22 травня 2001 р. на його місці  створено Державний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили».

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами офіційного інтернет-представництва Президента України та інтернет-ресурсів



При використанні матеріалів посилання на КМДА обов'язкове.