Головна  →  Новини  →  22 червня 2017

У Дніпровському районі вшанували пам’ять жертв війни в Україні

У Дніпровському районі вшанували пам’ять жертв війни в Україні

22 червня, в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, відбулося покладання квітів у Парку культури та відпочинку «Перемога».

Керівництво Дніпровської райдержадміністрації на чолі з головою Петром Онофрійчуком, голова Громадської ради при Дніпровській райдержадміністрації Анатолій Павленко, представники громадськості поклали квіти до пам’ятних знаків - кургану «Безсмертя», пам’ятників «Жінці у Другій світовій війні» та «Матері-вдові».  

22 червня 1941 року розпочався найбільш кривавий для України період Другої світової війни, коли щодня гинули десятки тисяч людей, а загалом втратили життя мільйони українців. Цього дня вшановується жертовність нашого народу у боротьбі проти нацизму та його визначний внесок у перемогу Антигітлерівської коаліції. 

Довідково.

22 червня відбувся напад ІІІ Рейху на Радянський Союз, - Україна стає найбільшим у світі полем бою між тоталітарними режимами.

Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі імперські інтереси. Поруч із тим, слід наголосити на внеску саме українців у розгром нацизму і згадати як про солдат Радянської армії (понад 6 млн) та вояків УПА (понад 100 тис), так і про тих українців і вихідців з України, які перебували у військових з’єднаннях інших держав: Польщі (120 тис у 1939 р.), США (до 80 тис у 1945 р.), Канади (до 45 ти. у 1945 р.), Франції (до 5 тис у 1940 році).

Прямі людські втрати України у Другій світовій війні становлять 8-10 млн осіб, економічні – 285 млн тогочасних рублів. Разом з тим, Друга світова війна відкрила для українців руйнівну “силу” обох тоталітарних режимів. Всім відомі злочини нацистів на окупованих територіях України (Голокост, розстріли мирного населення, спалення сіл). Разом з тим довгий час замовчувались численні злочини комуністичного режиму на нашій землі. Серед яких – розстріли політичних в’язнів у Західній Україні в червні-липні 1941 року, знищення центру Києва восени 1941 року; підрив Дніпрогесу і знищення в Одесі поранених червоноармійців, скинутих в море разом із санітарними машинами тощо.

Із Україною також пов’язане і завершення війни. 2 вересня 1945 р. генерал Кузьма Дерев’янко від імені СРСР приймав беззастережну капітуляцію Японії.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики за матеріалами: memory.gov.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку