Головна  →  Новини  →  19 вересня 2017

Колегія: підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей і соціальна робота з сім’ями, що опинились в складних життєвих обставинах

Колегія: підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей і соціальна робота з сім’ями, що опинились в складних життєвих обставинах

19 вересня під головуванням очільника району Петра Онофрійчука відбулося засідання Колегії Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Про підсумки літнього оздоровлення та відпочинку дітей Дніпровського району у 2017 році доповідав начальник Відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Василь Ільєнко. Інформуючи про оздоровлення дітей, Василь Петрович звернув увагу на позитивні тенденції у цьому питанні, зазначивши, що під час літньої оздоровчої кампанії 2017 року різними видами оздоровлення за рахунок бюджетних коштів було охоплено 2121 дітей (у 2016 році -1870), а саме 786 в пришкільних таборах та 1335 в позаміських.

Також доповідач окремо зупинився на таких питаннях, як:  організація літнього оздоровлення та відпочинку дітей районним управлінням освіти, дошкільними навчальними закладами, здійснення оздоровлення дітей за рахунок батьківських коштів та інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством, оздоровлення за межами міста Києва за путівками, які надавались департаментами Київської міської державної адміністрації підрозділам Дніпровської райдержадміністрації, оздоровлення дітей пільгових категорій тощо. Також Василь Ільєнко зауважив, що по завершенню літнього періоду питання організації оздоровлення та відпочинку дітей району не знімається з порядку денного роботи Відділу у справах сім'ї, молоді та спорту, адже направлення дітей пільгових категорій до Міжнародного дитячого центру «Артек» в Пущі-Водиці та Українського дитячого центру «Молода гвардія» триває протягом всього календарного року і відділ над цим постійно працює.

Довідково.

Районним управлінням освіти було організовано роботу дев’ятьох таборів відпочинку з денним перебуванням дітей на базі загальноосвітніх навчальних закладів Дніпровського району м. Києва, які  здійснювали свою роботу протягом 18 робочих днів у період з 30 травня по 23 червня 2017 р. Крім того, у навчальних закладах Дніпровського району у червні 2017 р. працювало 29 (проти 27 у 2016 році) літніх мовних таборів. У зазначених закладах займалося 1792 школярів району.

Доповідаючи про оздоровлення дітей в літній період в дошкільних навчальних закладах, Василь Ільєнко відзначив, що у районі працювали 68 ДНЗ, 3 НВК, в яких оздоровилося 9894 дітей. Кількість дітей, які оздоровлювалися в дошкільних навчальних закладах,  збільшилась на 1600 осіб у порівнянні з минулим роком (8291). Влітку тимчасово припиняли роботу 6 дошкільних навчальних закладів №№ 274, 303, 446, 481, 566, 628, НВК «Монтессорі»  у зв’язку із проведенням  ремонтних робіт. З початком нового навчального року розпочали працювати всі вищезазначені заклади. Інформуючи про організацію якісного та збалансованого харчування у дошкільних начальних закладах, доповідач підкреслив, що  у літній оздоровчий період витрати на харчування  були збільшені на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів, передбачено додатковий прийом фруктового соку.

Інформуючи про проведення оздоровлення та відпочинку дітей за межами міста Києва, Василь Ільєнко розповів про наступне: Відділом у справах сім’ї, молоді та спорту було здійснено підбір дітей пільгових категорій та сформовано відповідні документи на оздоровлення 383 дітей пільгових категорій; Службою у справах дітей направлено на оздоровлення 18 (15 у 2016 році) дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, які опинились в складних життєвих обставинах, в позаміський заклад оздоровлення та відпочинку «Зміна»; Управлінням праці та соціального захисту населення в санаторно-курортних закладах оздоровлено 30 (18  у 2016 році) дітей  учасників АТО; Дніпровським районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді направлено 57 (44 у 2016 році) дітей пільгових категорій до Культурно-оздоровчого центру «Пролісок»  та  літнього наметового табору «Витоки».

Про соціальну роботу з сім’ями, що опинились в складних життєвих обставинах йшлося у доповіді заступника директора Дніпровського районного в місті Києві Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Наталії Коломієць. Доповідач розповіла про основні завдання Центру, соціальні послуги, які надають фахівці із соціальної роботи, джерела надходження інформації про сім’ї та осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги тощо.

Довідково.

В поточному році 2024 родини отримували соціальні послуги, які надавались  спеціалістами Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, а саме: постраждалі від  торгівлі людьми - 1, постраждалі від жорстокого поводження та насильства - 132; одинокі матері (батьки) - 300;  внутрішньо переміщені сім'ї (ВПО) - 247; сім'ї  учасників АТО - 275; сім’ї, в яких є ризик соціального сирітства -  27; матері, які мали намір відмовитися від новонародженої дитини - 9; сім’ї, члени яких перебувають/перебували в конфлікті з законом - 71; сім'ї, яких торкнулася проблема ВІЛ - 7; сім’ї де є алко/наркозалежні члени родини - 84; - сім’ї, де один чи кілька членів які мають проблему інвалідності - 63; сім’ї опікунів / піклувальників - 46; прийомні сім’ї - 7; дитячі будинки сімейного типу - 2; особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування - 44; сім'ї, яким призначена державна допомога при народженні дитини - 146; сім’ї ромської національності -10, інші сім'ї (багатодітні, неповні, малозабезпечені - 553.

Наталія Коломієць також проінформувала присутніх, що з жовтня 2016 року відновив свою роботу дорадчий орган «Комісія з питань взаємодії  суб’єктів  соціальної  роботи  з сім’ями, які перебувають у складних життєвих обставинах». На засідання Комісії розглядаються соціальні історії родин, приймається рішення про необхідність здійснення соціального супроводу, разом зі спеціалістами інших підрозділів здійснюється пошук шляхів вирішення тих чи інших проблемних питань, що виникли в родині. За період діяльності Комісії проведено 11 засідань, розглянуто 118 справ, взято під соціальний супровід 86 родин, в яких виховується 149 дітей та осіб. Завершено - 52 справи соціального супроводу, з них: з позитивним результатом – 47, без досягнення результату – 5.

Також доповідач окремо зупинилась на питаннях соціального супроводу особи/сім’ї, попередження соціального сирітства, підтримку сімей в контексті проблем алкогольної залежності чи від інших психоактивних речовин тощо. Значна увага була приділена висвітленню питання соціальної реабілітації і адаптації дітей та молоді з особливими потребами, підтримки членів їх родин.

Довідково.

З метою надання безкоштовних соціальних послуг дітям-інвалідам та сім’ям, що виховують дітей-інвалідів Дніпровським районним в місті Києві Центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, з 2010 року на базі підліткового клубу «Ровесник» (вул. Райдужна, 51) реалізується соціальна програма «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями». До реалізації програми, відповідно до угод про співпрацю, долучились Міжнародний благодійний фонд «Посланець миру», та ВКПЦ «Нове життя». Діти та молодь  мають можливість відвідувати  Центр щодня з 10.00 години до 15.00. Приміщення Центру обладнане спеціально для відвідувачів з вадами розвитку: санітарна кімната, збудовано пандус тощо. На обліку в Центрі перебуває 65 осіб - діти та молодь з функціональними обмеженнями та члени їх сімей.

Окрему увагу у своїй доповіді Наталя Коломієць приділила питанню вивчення потреб та визначення видів соціальної допомоги, якої потребують сім’ї АТО, проведення оцінки потреб даних родин за місцем проживання.

Довідково.

Всього за період з квітня 2015 року по 01 вересня 2017 року послугами спеціалістів Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді скористались: 86 мобілізованих та 317 демобілізованих осіб, 35 поранених, 653 члени сімей учасників АТО, 24 родини загиблих, 358 дітей учасників АТО.

Наприкінці виступу кожного з доповідачів відбувалось обговорення по суті питання, в результаті чого були напрацьовані відповідні рішення.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики 

Перейти до спискуВерсiя для друку