Головна  →  Новини  →  2 листопада 2017

У Парку «Перемога» вшанували пам'ять переможців-визволителів

У Парку «Перемога» вшанували пам'ять переможців-визволителів

Сьогодні в Парку культури та відпочинку «Перемога» (бульв. Перова, 2) відбулося покладання квітів до Кургану Безсмертя. Ці урочистості пройшли з нагоди відзначення 73-ї річниці з Дня визволення України та 74-ї річниці від Дня визволення Києва від фашистських загарбників. Навіть погода цього дня сумувала за загиблими визволителями. Віддати шану загиблим прийшли голова Дніпровської райдержадміністрації Петро Онофрійчук, його заступник Алла Загородня та керівник апарату райдержадміністрації Ігор Кузнецов. До них приєднались члени районної організації інвалідів війни Збройних сил та учасників бойових дій, районної організації ветеранів України, представники громадськості Дніпровського району, військовослужбовці і офіцери Батальйону Почесної варти Окремого полку Президента України та курсанти і офіцери Військового інституту телекомунікацій та інформатизації Національного технічного університету.

На знак подяки та глибокої шани до великого подвигу переможців-визволителів та вічної пам’яті про загиблих в боротьбі з нацизмом в Другій світовій війні присутні поклали квіти до Кургану Безсмертя, пам’ятників Жінці у Великій Вітчизняній війні та Матері-Вдові. Солдати Почесної Варти поклали Корзину Військової Слави до Кургану Безсмертя.

Довідково.

28 жовтня відзначають День визволення України від фашистських загарбників – це свято з'явилося в 2009 році (Указ Президента № 836/2009).

Історія свята така: під час Другої світової війни найбільш ключові битви відбувалися саме на території України. Те, що відбувалося в 1941-45 роках в нашій країні вирішило долю всієї Європи. Визволення України здійснювалось силами чотирьох Українських фронтів, які налічували понад 2,3 млн осіб. Саме вони в 1943-44 роках провели кілька вирішальних військових операцій, які й визначили долю війни. Завершилось все визволенням Ужгорода. Це сталося 27 жовтня 1944 року. Сама операція тривала кілька тижнів, адже почалася битва за місто ще 9 числа. А вже 28 жовтня радянські війська вийшли на сучасний кордон нашої держави. Людські втрати України у війні склали понад 10 млн військових і цивільних осіб.

Було зруйновано: 714 міст і містечок, 28 тис сіл, 16 150 промислових підприємств, 18 тис. медичних закладів, 33 тис. закладів освіти...

Зазнавши в роки Другої світової війни величезних людських і матеріальних втрат, Україна зробила неоціненний внесок у перемогу над фашистською Німеччиною та її союзниками.

6 листопада Київ відзначить 73-тю річницю визволення від фашистів.

Вже в самий перший день Великої Вітчизняної війни - 22 червня, Київ було піддано масованому бомбардуванню німецькою авіацією. А починаючи з вересня 1941 року і до листопада 43-го - впродовж 778 днів, столиця України була окупована ворогом.

Операція з визволення Києва тривала понад три місяці. Штурм Києва почався ранком 3 листопада 1943. Танкісти 3-ї гвардійської армії з піхотою, в ніч на 4 листопада, пішли в атаку із увімкненими сиренами й засвіченими фарами. На ранок 6 листопада 1943 солдати Червоної армії увійшли до столиці України, форсувавши з боями Дніпро.Столицю України було визволено військами 1-го Українського фронту під командуванням Миколи Ватутіна та Першою Чехословацькою бригадою з закарпатськими українцями.

Битва за Київ стала виявом масового героїзму. Поруч з солдатами бились з ворогом партизани і підпільники - другий фронт. За героїзм і мужність 17,5 тис. воїнів-визволителів нагороджені орденами і медалями, 668 з них - званням Героя Радянського Союзу. Загальна кількість втрат під час битви за Київ – 30 569 загиблих, поранених і зниклих безвісти. За війну місто втратило десятки будівель, був підірваний Хрещатик, у повітря злетіли всі мости і Успенський собор в Лаврі.

На честь визволителів міста названа станція метро "Героїв Дніпра".

Будемо пам’ятати і не забувати, якою ціною дається перемога. Вічна пам'ять визволителям української землі.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики 

 

Перейти до спискуВерсiя для друку