Головна  →  Новини  →  22 листопада 2017

У районі пройшла нарада з приводу вирішення проблем психічно хворих осіб

У районі пройшла нарада з приводу вирішення проблем психічно хворих осіб

21 листопада у Дніпровській райдержадміністрації відбулась нарада з приводу вирішення проблем примусової госпіталізації психічно хворих осіб. Засідання пройшло під головуванням заступника керівника району Дніпровській районній в м. Києві державній адміністрації, голови Опікунської ради Алли Загородньої. У нараді прийняли участь представник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимир Шурдук, представник Департаменту соціальної політики виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) Ольга Трубнікова, представник Дніпровського районного управління поліції головного управління національної поліції у місті Києві А. Скирба, представник Київської міської психоневрологічної лікарні № 2 Андрій Цубера, представник Територіального медичного об’єднання «Психіатрія» у місті Києві Наталя Куколенко, секретар Опікунської ради Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації Світлана Щербіна, представник районного Інформаційно-аналітичного центру управління охорони здоров’я Михайло Гриджук, начальник юридичного відділу управління праці та соціального захисту населення Дніпровської райдержадміністрації Олена Поправка, начальник районного управління житлово-комунального господарства Надія Косар, директор  Комунального підприємства "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району міста Києва" Сергій Проганюк, головний спеціаліст відділу з юридичних питань Дніпровської райдержадміністрації Володимир Чорний.

Алла Загородня акцентувала увагу присутніх на тому, що проблема примусової госпіталізації психічно хворих осіб, які своєю поведінкою створюють загрозу для себе та оточуючих, але що не визнані в судовому порядку недієздатними особами, є дуже важливою. Вона запропонувала у ході наради окреслити шляхи удосконалення порядку взаємодії між органами, які беруть участь у наданні психіатричної допомоги. 

Володимир Чорний розповів, що реалізація примусової госпіталізації психічно хворих осіб загострюється ще через те, що для цього потрібна офіційна згода хворого. А це практично неможливо. Згідно статті 14 Закону України «Про психіатричну допомогу» госпіталізація без усвідомленої згоди або без згоди законного представника можлива лише у разі визнання особи недієздатною.

Андрій Цубера висловив свою думку з цього приводу, зазначивши, що окрім вищевказаного Закону , в державі не існує жодного підзаконного акту, який би регламентував його виконання. І це значно збільшує ускладнює процедури госпіталізації психічно хворої особи без її згоди.

Володимир Шурдук запропонував певні кроки щодо полегшення визнання особи недієздатною та налагодження більш ефективної взаємодії відповідних структур.

За результатами наради прийняті до уваги зауваження та пропозиції всіх присутніх, відпрацьовано порядок дій служб, задіяних у процесі госпіталізації хворого у відповідний лікувальний заклад.

 Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційної політики

Перейти до спискуВерсiя для друку