Головна  →  Новини  →  29 листопада 2017

В НВК №176 відбувся фестиваль «Японія відома і невідома»

В НВК №176 відбувся фестиваль «Японія відома і невідома»

Цього року виповнилося 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Україною та Японією, яка у числі перших визнала незалежність нашої держави. Указом Президента України П. Порошенка 2017 рік був проголошений  Роком Японії в Україні, роком цієї цікавої, чарівної й особливої країни. Незважаючи на географічну віддаленість, Японія завжди активно підтримує Україну: чи то в подоланні наслідків Чорнобильської трагедії, чи у її боротьбі за незалежність, чи у прагненні реформувати економіку.

Життєва філософія японців – милуватися моментом, який дуже швидко зникне, бачити красу довкола – у найменших речах, у особливих дрібницях. Тому фестиваль столичних шкіл ПАШ ЮНЕСКО «Японія відома і невідома», який був проведений у навчально-виховному комплексі №176 Дніпровського району міста Києва, був покликаний відкрити для себе далеку острівну країну, побачити всю унікальність і неповторність країни вранішнього сонця, познайомитися з її самобутньою культурою. У фестивалі взяли участь учнівські команди гімназії №191 ім. П.Г. Тичини, навчально-виховного комплексу «Гуманітарна гімназія «Гармонія», спеціалізованої школи №165, навчально-виховного комплексу №30 «ЕкоНад», спеціалізованої школи I-III ступені з поглибленим вивченням англійської мови №85, навчально-виховного комплексу «Оболонь», навчально-виховного комплексу №167 з поглибленим вивченням німецької мови, Українського гуманітарного ліцею Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, спеціалізованої школи №82 імені Т.Г. Шевченка з поглибленим вивченням англійської мови, які презентували цікаві презентації про Японію та проведені заходи з нагоди святкування Року Японії в Україні.

Учасники та гості фестивалю (представники Університету економіки та права «Крок», Київського територіального відділення Малої академії наук та науково-методичного центру) поринули у дух Японії під час натхненно організованих майстер-класів «Кімоно», «Бойові мистецтва», «Чайна церемонія», «Ієрогліфи».

Флешмоб «Сакура – дерево дружби» об’єднав учасників дійства в єдиному прагненні продовжити знайомство з мовою, традиціями, правилами та секретами успіху Японії.

Довідково:

Указ про святкування року Японії в Україні, Президент України Петро Порошенко підписав під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Сіґекі Сумі.

З нагоди святкування 25 річниці встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною було обрано офіційний логотип "Року Японії в Україні". Цей логотип створений японським графічним дизайнером паном Томоо Каваі, який проживає у префектурі Шіга. Головним мотивом у цьому логотипі стали національні прапори обох країн. Хіномару (японська назва прапору Японії) і пасхальне яйце притуляються один до одного, чим символізують дружні відносини між Японією та Україною.

Японія - це країна з дуже давніми й непорушними традиціями, що чітко дотримуються й досі. Так залишилися традиційними японський костюм, літературна японська мова, національний інтер’єр, церемонія чаювання, театр «кабукі» і величезна кількість інших оригінальних звичаїв. І це все — в оточенні надсучасних нанотехнологій! Ось таке унікальне поєднання традиційного й сучасного суспільства, чого не зустрінеш у будь-якій іншій культурі. Унікальним також є ставлення японців до природи — воно сповнене глибоко споглядання і романтики. Цей народ захоплюються натуральною красою пейзажу, квітів, моря, яку здавна оспівує у віршах. У Японії існують навіть спеціальні церемонії споглядання природних явищ.

Мистецтво «бонсай», медитативні практики, «аніме» — це лише поверхневі знання про японську культуру. Сприйняття життя через призму філософії та беззаперечне дотримання висловом Геракліта: «Все тече, все змінюється» — ось що насправді характеризує японців.

Система освіти, що діє сьогодні в Японії, була створена після другої світової війни за безпосередньою участю американських спеціалістів, тому за своєю структурою вона практично повністю копіює американську: 6-річна початкова, 3-річна молодша середня, 3-річна старша середня школа, 2-4-річні коледжі та університети. Для Японії характерна висока повага до освіти, навіть ''культ освіти''. Японці називають своє суспільство ''суспільством дипломів'', де багато важить не тільки рівень навчального закладу, що його видав, але і його престиж. На відміну від європейського та американського, японський навчальний рік починається з 1 квітня і закінчується 31 березня. Він є найдовшим серед навчальних років у розвинених країнах. Після перехідних екзаменів вони мають літні, зимові та весняні канікули.

Дошкільне виховання здійснюється в дитячих садках, які відвідують діти, як правило, з 5 років. 63% дитячих садків належать приватним особам. Вже на цьому етапі починається урахування престижності виховного закладу: він повинен забезпечити найбільш успішний початок шкільного життя.

Інформацію підготовлено відділом з питань інформаційноЇ політики за матеріалами Управлінням освіти Дніпровського району

Перейти до спискуВерсiя для друку