Головна  →  Новини  →  15 травня 2018

Колегія: захист прав дитини, оздоровлення та відпочинок дітей влітку, погашення заборгованості заробітної плати і легалізація зайнятості

Колегія: захист прав дитини, оздоровлення та відпочинок дітей влітку, погашення заборгованості заробітної плати і легалізація  зайнятості

15 травня під головуванням очільника району Петра Онофрійчука відбулося засідання Колегії Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації. Про роботу комісії з питань захисту прав дитини Дніпровської райдержадміністрації доповідав начальник районної Служби у справах дітей Олексій Поліщук. Він відмітив, що вищезазначена комісія є консультативно-дорадчим органом, який діє відповідно до розпорядження голови Дніпровської райдержадміністрації від 02.03.2011 № 95 «Про утворення комісії з питань захисту прав дитини Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації». Окремо проінформував присутніх про склад комісії, організацію робочого процесу та покладені на неї завдання.

Олексій Поліщук зауважив, що більшість питань, які розглядає комісія відносяться до адміністративних послуг. Всього службою у справах дітей, як суб’єктом виконання з надання адміністративних послуг, надається 24 адміністративні послуги. Протягом 2017 року надано 509 таких послуг, протягом січня-квітня 2018 року - 173 адміністративні послуги. (Презентація виступу О. Поліщука)

Довідково.

У 2017 році проведено 17 засідань комісії з питань захисту прав дитини, на яких розглянуто 976 питань. За результатами розгляду підготовлено 71 висновок органу опіки та піклування (що скеровано до суду) та 164  рішень Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, спрямованих на захист прав та законних інтересів дітей. Протягом січня-квітня поточного року підготовлено 35 рішень.

Про роботу Тимчасової комісії Дніпровської райдержадміністрації з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат йшлося у першій частині доповіді начальника районного Управління праці та соціального захисту населення Олександри Сої.

Доповідач розповіла, що з початку року проведено 4 засідання районної Тимчасової комісії. На них заслухали звіти п’ятьох керівників підприємств-боржників, проаналізували причини виникнення заборгованості з виплати заробітної плати та розглянули кінцеві терміни погашення боргів. Олександра Соя зауважила, що згідно рішень комісії, матеріали про порушення чинного законодавства постійно передаються для вивчення та прийняття необхідних заходів до правоохоронних органів, організацій, установ вищого рівня тощо. Також доповідач відзначила, що працівниками Управління праці та соціального захисту населення постійно проводиться вивчення стану дотримання законодавства про працю на всіх підприємствах-боржниках з виплати заробітної плати.

Довідково.

З початку 2018 року перевірено 2 підприємства. За результатами перевірок керівникам підприємств надано 2 пропозиції та рекомендації. Матеріали перевірок направлялись до контролюючих та правоохоронних органів. Зокрема, до Національної поліції у Дніпровському районі та до Головного управління Держпраці у Київській області передано 2 інформаційні довідки.

Згідно статистичних даних станом на 01.04.2018 року заборгованість з виплати заробітної плати була на 6 підприємствах району та становила  майже 8млн грн. (від загальної суми боргу по місту, який складає 118,7 млн грн., частка боргу по Дніпровському району становить - 6,4 %).

Серед іншого, Олександра Соя зауважила, що сьогодні серед підприємств комунальної форми власності, які підпорядковані Дніпровській райдержадміністрації, заборгованості з виплати заробітної плати немає, і в бюджетних установах району протягом всього року також не було заборгованості з виплати заробітної плати.

В другій частині доповіді начальника районного Управління праці та соціального захисту населення йшлося про роботу Міжвідомчої робочої групи з питань легалізації зайнятості та заробітної плати, забезпечення дотримання державних гарантій з оплати праці в Дніпровському районі.

Довідково.

Станом на 01.05.2018 проведено 4 засідання Міжвідомчої робочої групи, заслухано 19 керівників підприємств, які мають низький рівень середньомісячної та мінімальної заробітної плати.

Олександра Соя проінформувала присутніх про те, що з початку року на 84 підприємствах району проведено моніторинг мінімальної заробітної плати (заробітну плату збільшено на 49 підприємствах району), на 18 підприємствах проведено обстеження по мінімальній заробітній платі, внесено 18 пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення умов та оплати праці.

Заробітна плата нижче встановленого мінімуму виплачувалась лише особам, які працюють з неповним робочим днем: інвалідам, сумісникам та іншим особам, що виконують неповний обсяг робіт, оплата праці яким проводиться за фактично відпрацьований час.

Довідково.

Станом на 01.01.2018 року середня заробітна плата в  районі складала 8 851 грн., що на 1 871 грн. (або на 27% ) більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.

Окремо доповідач зупинилась на роботі з питань колективно-договірних відносин, зауваживши, що Управління праці та соціального захисту населення постійно надає консультативну допомогу суб’єктам соціально-трудових відносин щодо укладання і реєстрації колективних договорів. (Презентація виступу О. Сої)

Довідково.

З початку року  зареєстровано 37 колективних договорів, до 23 колективних договорів внесено зміни та доповнення, зроблено 55 зауважень. 

Про стан підготовки до оздоровлення та відпочинку дітей Дніпровського району столиці влітку доповідав Василь Ільєнко - начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Дніпровської райдержадміністрації.

Доповідач відмітив позитивні тенденції у цьому питанні, відзначивши, що у 2015 році бюджетом міста Києва на оздоровлення дітей було виділено 25,9 млн грн., у 2016 році – 30,6 млн грн.,  у 2017 році - 41,9 млн грн., а у 2018 році передбачено 73,3 млн грн.

Значна увага була приділена висвітленню питання оздоровлення дітей, які потребують особливої уваги та підтримки. Василь Ільєнко відзначив, що відділом у справах сім’ї, молоді та спорту створено та постійно оновлюється база даних дітей пільгових категорій.

Довідково.

У Дніпровському районі налічується 12 997дітей пільгових категорій, зокрема:

- діти-сироти та позбавлені батьківського піклування - 395; - діти осіб, визнаних учасниками бойових дій - 424; - діти, один з батьків яких загинув у районі АТО чи інших збройних конфліктів - 26; - діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи - 292; - діти, які перебувають у складних життєвих обставинах - 628; - діти з інвалідністю - 711; - діти з багатодітних сімей – 4485; - діти з малозабезпечених сімей - 91; - діти, які перебувають на диспансерному обліку – 3278; - талановиті та обдаровані діти – 2667.

Василь Ільєнко розповів про різноманітні форми і види відпочинку та оздоровлення, що впроваджуються в вжиття структурними підрозділами райдержадміністрації, які займаються організацією дитячої оздоровчої кампанії (відділ у справах сім’ї, молоді та спорту, який є також координатором цієї роботи, управління освіти, служба у справах дітей, управління праці та соціального захисту населення, управління охорони здоров’я, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді).

Окрему увагу у своїй доповіді Василь Ільєнко приділив можливості відпочинку у таборах відпочинку з денним перебуванням дітей на базі загальноосвітніх навчальних закладів району, роботу яких організовує районне управління освіти.

Довідково.

Визначено 9 базових навчальних закладів, а саме:  №№ 30, 65, 128, 146, 158, 180, 182, 258, НВК «Домінанта», в яких на сьогодні виявили бажання відпочити 660 дітей. Табори розпочнуть свою роботу 01 червня, табірна зміна триватиме 18 робочих  днів.

Доповідач також проінформував присутніх про те, що цього року в районі працюватиме 21 мовний табір, де близько 1 500 учнівматимуть можливість спілкуватися іноземною мовою з однолітками, вчителями, волонтерами-носіями мови, у невимушеній дружній атмосфері.

Також Василь Ільєнко зупинився на питаннях оздоровлення дітей киян–учасників АТО (відповідно до міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам»), дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, розподілу путівок для дітей, що перебувають на диспансерному обліку (з початку року послугами санаторно-лікувальних закладів вже скористались 390дітей району) тощо.

Констатуючи готовність відповідних підрозділів райдержадміністрації до проведення оздоровчої кампанії 2018 року, Василь Ільєнко зауважив, що планується залучити не лише квотні путівки та бюджетні кошти, яких надто мало, а й кошти  підприємств і організацій, профспілкового бюджету, батьківські кошти та інші джерела фінансування, не заборонені чинним законодавством. Такі кроки в попередні роки дали можливість оздоровити понад 20 тис. дітей району. (Презентація виступу В. Ільєнко)

Наприкінці виступу кожного з доповідачів відбувалось обговорення по суті питання, в результаті чого були напрацьовані відповідні рішення.

Підготовлено відділом з питань інформаційної політики 

Перейти до спискуВерсiя для друку