Головна  →  Новини  →  20 вересня 2018

Вийшов третій випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» на тему домашнього насильства

Вийшов третій випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» на тему домашнього насильства

Міністерство юстиції України підготувало третій випуск програми «Я МАЮ ПРАВО!» на тему «Домашнє насильство». Відеоматеріал створений за підтримки проекту «Доступна та якісна правова допомога в Україні», який реалізується Канадським бюро міжнародної освіти у партнерстві з Координаційним центром надання правової допомоги та фінансується Урядом Канади.

«Я МАЮ ПРАВО!» – загальнонаціональний правопросвітницький ТВ проект, спрямований на підвищення рівня правової обізнаності громадян.

В третьому випуску програми роз’яснюється, що потрібно робити та куди звертатися жертвам домашнього насильства. Зокрема, особи, які постраждали від домашнього насильства, можуть звернутися за допомогою:

  • до поліції – зателефонувати за номером 102 або написати заяву;
  • зателефонувати на Національну гарячу лінію із попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером 116 123 або 0 800 500 335;
  • до загальних та спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб;
  • до служби у справах дітей за місцем свого проживання;
  • до системи безоплатної правової допомоги.

Крім того, у грудні 2017-го року Верховна Рада ухвалила закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за домашнє насильство. Він почне діяти з 11-го січня 2019-го року. За вчинення систематичного домашнього насильства законом передбачене покарання у вигляді позбавлення волі строком до 2-ох років.

За законом, постраждала особа може вимагати від кривдника компенсації витрат на лікування, консультації або на оренду житла, яке вона винаймає, а також періодичних витрат на її утримання, утримання дітей чи інших членів сім’ї.

 

За інформацією pravo.minjust.gov.ua

Перейти до спискуВерсiя для друку