Головна  →  Новини  →  18 січня 2017

Обережно – сказ!

Обережно – сказ!

Шановні дніпровчани! У зв’язку з виявленням захворювання на сказ у кішки, яка утримувалась в нашому районі у квартирі по вул. Курнатовського, 6 в котре нагадуємо про необхідність дотримання «Правил утримання собак та котів в м. Києві». Слід зауважити, що з огляду на згадану ситуацію, територія Дніпровського району, окреслена вулицями  Сулеймана Стальського, Братиславською, Миропільською та проспектом Алішера Навої, визнана загрозливою зоною, на якій запроваджено карантинні обмеження щодо сказу (карантинні обмеження скасовуються через 60 днів після останнього виявлення захворювання на сказ в цій зоні). Власникам домашніх улюбленців, які проживають на цій території, рекомендується провести профілактичне щеплення тварин проти сказу.

Взагалі ж кожен свідомий господар домашнього улюбленця повинен знати, що в  обов’язковому порядку собаки та коти, незалежно від породи, починаючи з 3-місячного віку повинні щорічно бути щеплені проти сказу у закладах ветеринарної медицини або лікарів ветеринарної медицини, діяльність яких відповідно ліцензована. Крім того, про кожний випадок укусу домашніх собак та котів дикими тваринами, бездоглядними чи безпритульними собаками або котами, а також при підозрі захворювання тварин на сказ власник повинен негайно повідомляти установу державної ветеринарної медицини та ізолювати таких тварин. І враховуючи те, що вірус у слині з'являється за 7-10 днів до появи клінічних симптомів, ветеринарний нагляд та спостереження за тваринами, що нанесли укуси людям, проводиться в 10-денний строк.

Тривалість інкубаційного періоду залежить від локалізації укусу (обличчя, шия, нижні або верхні кінцівки, тулуб). У людини інкубаційний період може тривати в середньому 30 - 90 днів, найкоротший  - 7 днів. Тяжкість клінічних проявів залежить від багатьох чинників: місця проникнення вірусу в організм, його вірулентності та дози, стану організму людини або тварини.

При укусі тварини по можливості необхідно самостійно промити рану значною кількістю мильної води, краї рани змазати 70 - градусним спиртом або 5% розчином йоду, накласти асептичну суху пов’язку та негайно звернутися до лікаря. Адже при відсутності своєчасного адекватного лікування захворювання на сказ завжди закінчується смертю хворого. Для лікувально-профілактичної імунізації застосовується антирабічна вакцина та імуноглобулін. Курс імунізації складається із 6 ін’єкцій антирабічної вакцини. Імуноглобулін додатково призначається при тяжких укусах.

У Дніпровському районі міста Києва функціонують 2 антитирабічних кабінети за адресами:

вул. Митрополита Андрея Шептицького, 5; тел. 517 – 73 – 63; 

вул. Петра Запорожця, 26; тел. 512 – 30 – 68.

 Довідково:

Сказ - гостре особливо небезпечне інфекційне захворювання, що викликається нейротропним вірусом і характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи (енцефаліт) і завжди, при відсутності своєчасного адекватного лікування, закінчується смертю хворого.

Джерелом інфекції для людини може бути будь-яка теплокровна тварина, але епізоотична ситуація склалась таким чином, що на території України основним джерелом – до 60,0% – є лисиці. Небезпечні також укуси барсуків, єнотів, єнотовидних собак, куниць, тхорів, ласк, вовків, кажанів, з домашніх тварин найбільш часто вражаються кішки та собаки.

Передача інфекції здійснюється при укусах тваринами, ослиненні, нанесенні подряпин чи поранень предметами, забрудненими слиною і мозком хворої тварини. Рідше можливе зараження при зніманні шкір з хворих на сказ тварин, особливо лисиць. 

 Підготовлено відділом з питань інформаційної політики та інформацією www.dpss.gov.ua та healthdnepr.kiev.ua

 

Перейти до спискуВерсiя для друку